Alusliikenteen yksikkökustannukset 2022 - Solakivi, Tomi; Ojala, Lauri; Metsäaho, Veeti (Finland, 2026)
Tutkimuksessa selvitetään Suomen ja ulkomaiden välisessä liikenteessä kulkevien alusten keskimääräiset yksikkökustannukset ajo- ja satamavuorokautta kohti alustyypeittäin ja kokoluokittain. Näiden kustannuslaskelmien keskeinen käyttökohde on toimia väyläinvestointien hankearvioinnin osana toteutettavien hyötykustannuslaskelmien pohjatietona.
Edellisen kerran alusliikenteen yksikkökustannukset selvitettiin vuonna 2018, ja tuolloin tehty päivitystutkimus toimii vertailukohtana nyt valmistuneelle työlle. Tutkimuksen lähdeaineistona toimivat kaikki Suomeen ulkomaanliikenteessä vuonna 2023 saapuneet suomalaiset ja ulkomaalaiset lastialukset sekä ro-ro-matkustaja-alukset.
Alustiedot ovat peräisin Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämästä aluskäyntitilastosta. Alustietoja on täydennetty muista lähteistä saaduilla teknisillä ja muilla tiedoilla tilastollisen kattavuuden varmistamiseksi kaikkien alustyyppien ja -kokojen osalta. Tutkimusta varten eri lähteistä on kerätty tietoja mm. alusten hankintahinnoista, miehityskustannuksista, sekä laivapolttoaineiden hintakehityksestä.
Tässä tutkimuksessa yksikkökustannukset on laskettu ja esitetty erikseen kolmelle uudelle alustyypille. Kaasusäiliöalukset eroavat sekä teknisesti, että hintatasonsa puolesta tavanomaisista säiliöaluksista, joten ne on tässä tutkimuksessa erotettu omaksi alustyypikseen. Matkustaja-autolautoilla liiketoiminnan painopiste on ropax-aluksia enemmän matkustajaliikenteessä, millä on vaikutusta niiden lasti- ja matkustajakapasiteetin väliseen suhteeseen. Tästä syystä ne ovat tyypillisesti myös hankintahinnaltaan kalliimpia kuin ropax-alukset. Tässä raportissa matkustaja-autolautat ja ropax-alukset käsitellään siksi erikseen.
Polttoainekustannukset muodostavat kaikissa alustyypeissä suurimman kustannuserän (28–50 %) ja pääomamenot toiseksi suurimman (22–28 %). Kustannusten suhteelliset osuudet vaihtelevat varsin paljon eri alustyypeillä ja kokoluokilla. Korjaus- ja kunnossapitokustannukset vaihtelevat alustyypistä riippuen 12 ja 17 prosentin välillä. Suhteellisesti suurin ero eri alustyyppien välillä on miehityskustannuksissa, jotka vaihtelevat 6 ja 17 prosentin välillä.
Tässä tutkimuksessa raportoitujen yksikkökustannusten laskennassa on yksi menetelmällinen ero verrattuna aiempiin selvityksiin. Alusten polttoaineen kulutusta ja polttoainekustannuksia on arvioitu niiden todellisen operointinopeuden, ei suunnittelunopeuden perusteella. Analyysin perusteella alusten todellinen kulkunopeus on alustyypistä riippuen 73–81 % niiden suunnittelunopeudesta, millä on vaikutus niiden polttoaineen kulutukseen.