Murtolukujen peruslaskutoimitusten sujuminen 7. luokan aikana - Anu Tuominen (Suomen ainedidaktinen tutkimusseura, 2022)
Tutkimuksessa tarkastellaan 7.-luokkalaisten (N = 74) murtolukujen peruslaskutoimitusten
sujumista yhden lukuvuoden aikana. Oppilaiden murtolukujen hallintaa
mitattiin kolmesti kirjallisella testillä. Testit analysoitiin sekä kvantitatiivisesti
että kvalitatiivisesti. Kolmella eri mittauskerralla saatujen pistemäärien mukaan
oppilaat jaettiin hierarkkista klusterianalyysimenetelmää käyttäen kuuteen erilaiseen
oppimisprofiiliin: Heikot, Taantujat, Hieman oppivat, Oppivat, Hyvät ja Ulkoa
oppineet. Profiilien avulla pyrittiin tunnistamaan niitä tietoja ja taitoja, jotka
tukevat murtolukujen oppimista.
Alkumittauksessa hyvin pärjänneet oppilaat tunnistivat murtoluvun desimaalilukuesityksen,
hallitsivat laskujärjestyssäännön, murtolukujen suuruusjärjestyksen
ja samannimisten murtolukujen erotuksen. Heikosti menestyneet oppilaat eivät
hallinneet alkumittauksessa edes luonnollisten lukujen laskujärjestyssääntöä, ja
murtolukujen peruslaskutoimituksissa näkyi vahva tukeutuminen virheellisiin
laskuproseduureihin
Luonnollisten lukujen laskujärjestyksen hallinta, desimaalilukuesitysmuodon
tunnistaminen ja murtolukujen suuruuden ymmärtäminen näyttäisivät olevan
avainasemassa murtolukujen peruslaskutoimituksia opeteltaessa.
Uudistuva ja uusiutuva ainedidaktiikka