Tampereen vihreät keuhkot : Kauppi-Niihaman maankäytön ja virkistyksen historia - Lindroos, Saidamaria (My University, 2018)
Tutkimus käsittelee Tampereella sijaitsevan Kauppi-Niihaman alueen maankäytön ja virkistyksen historiaa. Työ on toteutettu tilaustyönä Tampereen kaupungin käyttöön. Tutkimuskohde on keskustan pohjoispuolella sijaitseva laaja yhtenäinen alue, joka rajautuu Näsijärveen. Alueen pinta-ala on noin 17 km2, josta osa on vesialuetta. Alue jakautuu historiallisesti kahteen osaan, Kaupin kansanpuiston alueeseen ja Niihaman entisiin viljelysmaihin. Maisemallisesti alue on yhtenäinen. Alueen maisema on metsävaltainen, ja sitä määrittävät korkeuserot ja ranta-alueet, sekä pistemäiset urheilurakenteet. Kaupin kansanpuiston historia kytkeytyy keskeisesti teollisuuskaupungin historiaan. Raskasta työtä tekevät kaupunkilaiset viettivät vapaa-aikaansa kansanpuistoissa etenkin sunnuntaisin. Kansanpuistoajoista asti Kauppi on ollut tärkeä osa kaupunkilaisten vapaa-aikaa ja urheiluharrastuksia. Ennen toista maailmansotaa alue oli kuitenkin varsin vaatimaton ja sen kehittäminen alkoi voimakkaammin 1950-luvulla järjestetyn suunnittelukilpailun myötä. Niihama on ollut aiemmin Messukylän talojen viljelysmaana ja vielä 1940-luvulle tultaessa alueella oli runsaasti peltoja. Peltoja metsitettiin ja ne metsittyivät ja samalla maisema muuttui suljetummaksi. Nykyisin Niihama on hyvin metsävaltaista. Se on luonnonarvoiltaan monipuolinen alue, jossa on useita metsätyyppejä ja runsas eliöstö. Alueella sijaitsee myös luonnonsuojelualue. Kauppi-Niihama muodostaa kaupungin keskeisimmän urheilu- ja ulkoilualueen jossa on runsaasti eri urheilulajien vaatimia kenttiä ja halleja. Alue on kehittynyt sattumanvaraisesti ja muotoutunut aina kunkin ajan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Uudet urheilulajit ja kasvavan kaupungin tarpeet aiheuttavat alueelle muutospaineita myös tulevaisuudessa.