Sosiaalisten suhteiden yhteydet 12-vuotiaiden koettuun koulutyytyväisyyteen - Achrén, Aino; Komonen, Pinja (My University, 2026)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan suomalaisten kuudesluokkalaisten sosiaalisten suhteiden yhteyksiä koettuun koulutyytyväisyyteen. Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella, missä määrin ystävyyssuhteet, opettajan tuki ja kiusaaminen ovat yhteydessä 12-vuotiaiden oppilaiden koettuun koulutyytyväisyyteen. Tutkimuksen aineistona käytettiin Turun yliopiston Lasten maailmat –tutkimushankkeen (2019) kyselyvastauksia. Aineiston vastaajista rajattiin tätä tutkimusta varten suomalaiset 12-vuotiaat, joita oli 1073. Aineiston analyysit toteutettiin tilastollisin menetelmin SPSS-ympäristössä. Aineiston alustavassa käsittelyssä laskettiin deskriptiivisiä tunnuslukuja ja Pearsonin korrelaatiokertoimia. Tämän jälkeen tutkimuskysymyksiin vastattiin hierarkkisen regressioanalyysin avulla. Lisäksi tehtiin kuvaileva regressiomalli erikseen tytöille ja pojille. Tutkimuksessa kävi ilmi, että kaikki sosiaaliset tekijät eli ystävyyssuhteet, opettajan tuki ja kiusaaminen olivat merkittävästi yhteydessä kuudesluokkalaisten koettuun koulutyytyväisyyteen. Ystävyyssuhteet ja opettajan tuki olivat positiivisesti yhteydessä koulutyytyväisyyteen samalla, kun kiusaamisella todettiin negatiivisia yhteyksiä. Opettajan tuella oli merkittävin yhteys koulutyytyväisyyteen, etenkin pojilla, kun taas kiusaamisen yhteys oli voimakkaampi tytöillä. Tulokset antavat kasvatustieteen kentälle tietoa siitä, mihin sosiaalisiin tekijöihin tuki kannattaa kohdistaa kouluissa ennen kuudesluokkalaisten siirtymää yläkouluun. Tulokset korostavat opettajan tuen vaikutusten merkitystä, mikä voidaan huomioida koulujen kehittämisessä sekä opettajankoulutuksessa. Tutkimus osoittaa, että kuudesluokkalaisten koulutyytyväisyyden edistämisessä tulee kiinnittää huomiota opettajan ja oppilaan väliseen vuorovaikutukseen ja sen laatuun, kiusaamisen ehkäisemiseen sekä myönteisten vertaissuhteiden tukemiseen.
Keywords: koulutyytyväisyys; ystävyyssuhteet; opettajan tuki; kiusaaminen