Co-evolution of institutional complexity and multinational enterprise: Transformation of pharmaceutical industry - Karhu, Anna (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku, Turku School of Economics|, 2023)
This thesis explored changes in the international business (IB) environment as a co-evolution of institutional complexity and multinational enterprises (MNEs). Institutional complexity refers to the often contradictory and overlapping pressures from the business environment that require a response from an MNE. Co-evolution on the other hand refers to a perspective that views changes in the business environment as arising from the interaction of two or more jointly evolving entities, the institutional complexity and the MNE in this study. The interaction of MNE and its’ environment has been the focus of the MNE embeddedness studies. Earlier research on this has focused on understanding the influences of the multiple contexts of MNEs and the types of responses MNEs have in the form of strategies and structures. Although we have gained valuable insights from earlier studies, we need to further understand the complexity of changes in the business environment. Thus, this study focuses on the interplay between MNEs and institutional complexity. This study concentrates on industry-level changes and their linkages to global and organisational developments. Empirically the study focuses on the transformation of the pharmaceutical industry. The industry has emerged from a simple craftsmanship type of business into a high-technology industry dominated by MNEs with a global presence. As a highly institutionalised environment, the pharmaceutical industry offers an interesting context for studying contextual complexity on an industry level. The pharmaceutical industry is strongly regulated at nearly all levels of operations, limiting companies' legitimate strategic options. In addition, this industry has relatively stable structures and well-defined actors. Therefore, it can be viewed as a mature sector, offering a different context for study compared with more traditional institutional studies in IB focusing on emerging markets in which regulative institutions are usually underdeveloped. This study applied a multi-methodological approach by triangulating three methodologies. First, stemming from the need to understand change at multiple levels, the study applied a historical research approach to examine past events and identify change trajectories of institutional complexity. Second, to examine the variety of institutional complexity, the thesis applied a qualitative comparative analysis focused on the present characteristics of institutional complexity at the industry level. Third, to investigate institutional change as a co-evolution in multiple related industries, the thesis applied futures research tools and aims to further understand the different elements of institutional change. As its main theoretical contribution, this study presents a co-evolutionary model of institutional change building from the interaction between changing institutional complexity and MNEs. The findings illustrate that in this co-evolutionary process, the varieties of institutional complexity offer different types of opportunities for agency. This brings forward a more integrated view of institutional change. Furthermore, the study extends the current knowledge on embeddeness of MNEs and provides further analytical tools to enrich contextuality in IB studies. The study also has important implications for managers and policymakers, enabling them to make more informed decisions and to navigate complex institutional environments better.

Institutionaalisen kompleksisuuden ja monikansallisen yrityksen yhteisevoluutio: Muuttuva lääketeollisuus Tämä väitöskirjatutkimus tarkastelee kansainvälisen liiketoimintaympäristön muutoksia institutionaalisen kompleksisuuden ja monikansallisen yrityksen yhteiskehityksenä muuttuvan lääketeollisuuden kontekstissa. Institutionaalinen kompleksisuus viittaa usein ristiriitaisiin ja päällekkäisiin liiketoimintaympäristöstä nouseviin paineisiin. Yhteisevoluutio puolestaan viittaa näkökulmaan, jonka mukaan muutos johtuu sekä liiketoimintaympäristön paineiden kehityksestä että monikansallisten yritysten aktiivisesta toiminnasta. Aiemmat tutkimukset monikansallisten yritysten sitoutumisesta ympäristöönsä ovat keskittyneet ymmärtämään eri kansallisten kontekstien vaikutuksia näihin organisaatioihin ja siihen, millaisia reaktioita monikansallisilla yhtiöillä on liiketoimintaympäristön luomiin paineisiin niin strategioiden kuin rakenteiden muodossa. Vaikka olemme saaneet arvokasta tietoa aikaisemmista tutkimuksista, on tarpeen ymmärtää paremmin liiketoimintanympäristön muutoksen kompleksisuutta. Näin ollen tämän väitöskirjatutkimuksen tavoitteena on ymmärtää paremmin institutionaalisen kompleksisuuden ja monikansallisten yritysten dynamiikkaa. Tässä tutkimuksessa keskitytään toimialatason muutoksiin ja näiden muutosten yhteyksiin globaalin ja organisaatiotason kehitykseen. Tutkimuksen empiirinen konteksti on lääketeollisuuden muutos. Lääketeollisuus on kehittynyt perinteisestä käsityötaitoalasta globaaliksi korkeanteknologian teollisuudenalaksi. Tätä alaa hallitsevat monikansalliset yritykset globaalien arvoketjujen verkossa. Lääketeollisuus erittäin institutionalisoituneena ympäristönä tarjoaa mielenkiintoisen tutkimuskohteen kontekstuaalisen kompleksisuuden tutkimiseen teollisuudenalan tasolla. Lääketeollisuus on vahvasti säänneltyä lähes kaikilla toiminnan tasoilla rajoittaen yritysten strategisia vaihtoehtoja. Lisäksi tällä toimialalla on melko vakaat rakenteet ja selkeästi määritellyt toimijat, ja siksi sitä voidaan pitää täysin kehittyneenä sektorina. Täten se tarjoaa erilaisen kontekstin tutkia instituutioiden ja monikansallisten yritysten vuorovaikutusta verrattuna perinteisempiin tutkimusasetelmiin, joissa usein keskitytään vertailemaan kehittyvien ja kehittyneiden markkinoiden institutionaalista ympäristöä. Kehittyvissä maissa sääntely on usein alikehittynyttä verrattuna kehittyneisiin maihin. Tutkimus hyödyntää monimenetelmällistä lähestymistapaa, jossa tutkittavaa ilmiötä tarkastellaan kolmen eri metodologian avulla. Ensinnäkin tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää muutosta useilla tasoilla, joten tutkimuksessa sovelletaan historiallisen tutkimuksen lähestymistapaa menneiden tapahtumien tarkasteluun ja institutionaalisen kompleksisuuden muutospolkujen tunnistamiseen. Toiseksi, ymmärtääksemme institutionaalisen kompleksisuuden vaihtelua, hyödynnetään kvalitatiivista vertailevaa analyysiä (Qualitative comparative analysis), joka keskittyy toimialan tasolla institutionaalisen kompleksisuuden nykyisiin ominaisuuksiin. Kolmanneksi, tarkastellaan institutionaalisen kompleksisuuden kehittymistä tulevaisuudentutkimuksen työkaluja hyödyntäen pyrkien ymmärtämään paremmin institutionaalista muutosta toisiinsa liittyvinä kehityspolkuina. Keskeisenä teoreettisena kontribuutiona tämä tutkimus luo yhteisevolutiivisen institutionaalisen muutoksen mallin, joka rakentuu muuttuvan institutionaalisen kompleksisuuden ja monikansallisten yritysten vuorovaikutuksesta. Tulokset osoittavat, että tässä yhteisevoluutioprosessissa institutionaalisen kompleksisuuden vaihtelut tarjoavat erilaisia toimijuuden mahdollisuuksia. Näin tämä tutkimus kehittää integroidumpaa näkemystä institutionaalisesta muutoksesta. Lisäksi tutkimus kontribuoi osaltaan kansainvälisten liiketoiminnan tutkimuksen kontekstuaalisuuden syventämiseen hyödyntämällä eri tutkimusmenetelmiä. Tutkimus antaa myös työkaluja johtajille ja päättäjille kehittää tiedostavampaa päätöksentekoa ja navigoida paremmin kompleksisessa institutionaalisessa ympäristössä.