Vieraan silmin : Ruotsin ajan lopun Turku Edward Daniel Clarken matkakertomuksessa - Pulli, Petri (My University, 2019)
Olen tutkinut pro gradu -työssäni, miten englantilainen Edward Daniel Clarke (1769–1822) kuvasi Turun kaupunkia vuonna 1823 julkaistussa Travels in Various Countries of Europe, Asia and Africa -matkakertomuksensa Skandinaviaa käsittelevässä teoksen osassa. Olen lähestynyt aihetta neljän aineistosta keskeisesti nousevan näkökulman eli matkanteon, maiseman, sivistyksen ja kulttuurikäsitysten kuvauksen kautta, ja suhteuttanut Clarken Turku-kuvausta teoksen muihin osiin sekä kahteen laajempaan kontekstiin, eli Isossa-Britanniassa vallinneisiin käsityksiin Pohjolasta ja matkakertomuksen lajityypin konventioihin. Clarken Turku-kuvaus ilmentää varhaismodernin ajan matkanteon haasteellisuutta, matkakirjallisuuden moniäänisyyttä ja monenkirjavan kommentoinnin traditiota, romantiikan aikakauden esteettistä makua ja maisemaihanteita, säätyläisten seurustelukulttuurin ylirajaisuutta, sekä vallinneita käsityksiä kulttuurien kehityksestä ja sivistyksestä. Tutkimukseni osoittaa Clarken olleen kirjailijana ja kommentoijana monilta osin aikansa lapsi; kulttuuriselta ylemmyydentunnoltaan tekstuaalisiin konventioihin. Clarke kuvasi Turkua niin muihin paikkakuntiin kuin toisiin aikalaiskertomuksiinkin nähden huomattavan myönteisessä valossa, mutta eri näkökulmin aineistoa lähestyttäessä käy selväksi myös kuvauksen toiseuttavuus eli vieraan kulttuurin kuvautuminen brittiläistä kulttuuripiiriä alempiarvoisena.
Keywords: matkakertomus, matkakirjallisuus, matkailu, Turku, Iso-Britannia, suomalaisuus, grand tour, 1800-luku, Ruotsin vallan aika, toiseus