Hoitotyöntekijöiden moraalinen resilienssi : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Hannula, Joanna (My University, 2025)
Eettiset kysymykset ja haasteet ovat osa hoitotyön arkea. Moraalinen resilienssi kuvaa yksilön kykyä ylläpitää ja palauttaa moraalinen eheys moraalisissa ristiriitatilanteissa ja vastoinkäymisissä. Sen merkitys korostuu hoitotyön nopeasti muuttuvissa ja usein kuormittavissa ympäristöissä. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella ilmiötä, moraalinen resilienssi, hoitotyön kontekstissa ja kuvata, mitkä tekijät ovat siihen yhteydessä sekä kartoittaa, millaista tutkimusta aiheesta on tehty ja millaisia keinoja moraalisen resilienssin vahvistamiseen on tunnistettu. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tiedonhaku tehtiin APA PsycInfo-, Cinahl-, PubMed-, Scopus- ja Web of Science-tietokannoista. Hakutuloksena saatiin yhteensä 420 artikkelia, joista kaksoiskappaleiden poiston jälkeen ja mukaanotto- ja poissulkukriteerien perusteella katsaukseen valikoitui lopulta 17 alkuperäistutkimusta. Katsaukseen valituissa alkuperäistutkimuksissa käytettiin erilaisia aineistonkeruumenetelmiä. Mukaan valikoitui menetelmällisesti sekä laadullisia että määrällisiä tutkimuksia. Aineisto koostui vuosina 2020–2025 julkaistuista artikkeleista. Tulosten perusteella hoitotyöntekijöiden moraalinen resilienssi voidaan nähdä ominaisuutena, joka rakentuu monen tekijän kuten eettisten haasteiden, työn luonteen, organisaatiokulttuurin sekä hoitotyöntekijöiden yksilöllisten tietojen, taitojen ja ominaisuuksien vuorovaikutuksesta. Se näyttäytyi hoitotyöntekijöiden keskeisenä voimavarana, joka mahdollistaa eettisten haasteiden kohtaamisen ja ratkaisemisen sekä niistä palautumisen. Hoitotyöntekijöiden moraalisen resilienssin osa-alueita ovat mm. tietoisuustaidot, reflektointikyky, minäpystyvyys, moraalinen toimijuus, moraalinen hyvinvointi sekä harmoninen yhteys yksilön ja hänen ympäristönsä välillä. Tulosten perusteella moraalinen resilienssi ei vaikuta olevan pysyvä ominaisuus, koska tutkimuksissa on esitetty sitä sekä heikentäviä että vahvistavia tekijöitä. Vahvistamalla hoitotyöntekijöiden moraalista resilienssiä, voidaan ehkäistä tai vähentää mm. moraalista ahdistusta, työuupumusta, työpaikanvaihtoaikeita ja myötätuntouupumusta. Moraalista resilienssiä voidaan vahvistaa mm. eettisellä koulutuksella sekä tukemalla psykologisia voimavaroja kuten itsemyötätuntoa ja henkistä hyvinvointia.
Keywords: Moraali, resilienssi, moraalinen resilienssi, moraalinen ahdistus, hoitotyö, hoitotyöntekijä, etiikka