Opettajan vuorovaikutus - miten se vaikuttaa luokassa? - Unkuri, Helena (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman aihe on opettajan vuorovaikutus ja sen vaikutukset luokkahuoneessa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia vaikutuksia opettajan vuorovaikutuksella on oppilaisiin sekä luokan yhteiseen toimintaan. Tutkimuksessa selvitetään myös millaisin keinoin opettaja voi parantaa vuorovaikutustaan luokkahuoneessa. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja aineisto kerättiin aikaisemmasta tutkimustiedosta, artikkeleista sekä koulussa työskentelevien ammattilaisten laatimista ohjeista. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että opettajan vuorovaikutuksella on merkittäviä vaikutuksia oppilaisiin ja luokan toimintaan. Tutkimus aiheesta on tärkeää, sillä luokkahuoneessa tapahtuvan vuorovaikutuksen määrä on niin suuri. Jokainen kohtaa vuorovaikutusta luokkahuoneessa päivittäin ja siksi on ensisijaisen tärkeää, että jokaisella on riittävää tietoa siitä, miten vuorovaikutus rakentuu ja miten se vaikuttaa.
Keywords: vuorovaikutus luokkahuoneessa; opettaja-oppilas vuorovaikutussuhde; opettajan sensitiivisyys