Naisen ruumis katseen kohteena : Mainosten välittämä kuva naisen ruumiista Me Naiset -lehdessä vuosina 1960-1965 - Kytöharju, Heta (My University, 2024)
Tutkimuksen aiheena on naisen ruumis Me Naiset -lehden mainoksissa vuosina 1960–1965. Tutkimusaineistona käytetään Turun yliopiston Feeniks-kirjastosta löytyviä fyysisiä Me Naiset -lehtiä. Aineisto sisältää lehdet vuosilta 1960–1965. Tutkimuskysymykseni on, millaisena naisen ruumis tuon ajanjakson mainoksissa näyttäytyy ja miten ruumiiseen kohdistuu tarkkailua erityisesti miehen katseen kautta. Tutkimus sisältää ihonhoito-, laihdutus-, kuukautissuoja-, alusvaate- ja hygieniamainoksia. Naisen ruumista mainonnassa erityisesti miesoletetun katseen kohteena ei ole tutkittu paljoa, joten tutkimuksen aihe täydentää hyvin naisiin ja ruumiiseen kohdistuvaa tutkimusta. Aiheella on tärkeä yhteiskunnallinen merkitys sen käsitellessä naisen ruumiiseen kohdistuvaa tarkkailua ja kontrollia. Tutkimus sijoittuu sukupuolentutkimuksen ja historiantutkimuksen lisäksi media- ja mainostutkimuksen kentälle. Tutkimuksessa käytetään kehyksenä kriittistä diskurssianalyysia. Käsittelen mainoksia aiheittain. Diskurssianalyysin avulla tutkin mainosten tekstin ja kuvan kautta rakentuvia merkityssysteemejä. Tutkin myös naisen ja miehen keskinäisen vuorovaikutuksen ja positioiden luomia diskursseja, joissa nainen nähdään katseen kohteena. Mainokset kuvailevat miten asioiden täytyisi olla, mutta naisen ruumiiseen kohdistuva katse ja kontrolli on paljon monisyisempi. 1960-luvun alkupuolen mainoksista tulee esille naisen ruumiin asema miehen katseen kohteena. Tutkimustulosten perusteella ruumiiseen kohdistetaan paljon toivomuksia ja ennen kaikkea ruumiin halutaan olevan miehen katsetta miellyttävä. Miehen katseen kohteena olevan ruumiin halutaan olevan kaunis, laiha, sileä ja rypytön mutta samaan aikaan myös luonnollinen. Tutkimuksesta tulee esille luonnollisuuden illuusio: naisen ruumiiseen kohdistetaan paljon luonnottomia vaatimuksia mutta samaan aikaan ruumiin halutaan olevan luonnostaan sellainen. Naisen ruumiiseen kohdistuu tämän myötä sekä näytillä olemista että piilottelua. Ruumiiseen kohdistuva tutkimus avaa tasa-arvokeskustelua naisen ruumiiseen kohdistuvasta miehisestä katseesta, ruumiin kontrollista ja ruumiiseen kohdistuvista odotuksista. Tutkimuksen aihetta voisi laajentaa edelleen eri vuosiin tai aihetta voisi lähestyä eri tutkimusalojen kautta. Erityisesti naisen ruumis miehen katseen paikkana kiinnostaa aiheena ja sitä voisi soveltaa varmasti eri lähteiden kauttakin. Tutkimus on ajankohtainen, sillä useat tutkimuksesta esiin nousseet tulokset ja ruumiiseen kohdistettu kontrolli ovat läsnä yhteiskunnassa vielä nykyäänkin.
Keywords: mediatutkimus, sukupuolentutkimus, mainonta, ruumiillisuus, naistenlehdet, mainokset, 1960-luku