Moniammatillinen yhteistyö akuuttigeriatrisen potilaan hoidon suunnittelussa - Stenman, Katariina (My University, 2024)
Kandidaatintutkielman tarkoituksena on kuvata moniammatillisen tiimin yhteistyötä akuuttigeriatrisen potilaan hoidon suunnittelussa sairaalassa. Tavoitteena on tuottaa tietoa moniammatillisen tiimin koulutukseen, johtamiseen ja asiakasnäkökulman huomioivan moniammatillisen yhteistyön kehittämiseen. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena pohjautuen aikaisempaan tutkimukseen ja tieteelliseen kirjallisuuteen. Tiedonhaku suoritettiin Medic-, CINAHL- ja PubMed tietokannoista. Tietokantahaun tuloksena oli 255 tutkimusta ja lisäksi manuaalisella haulla 19 tutkimusta, joista analyysiin valikoitui kuusi tutkimusta. Kirjallisuuskatsaukseen valittiin yhteensä kuusi tutkimusta. Aineisto analysoitiin induktiivisella aineiston analyysillä. Moniammatillisen yhteistyön keskeisiä elementtejä olivat vuorovaikutus, toimivat käytännöt, roolien jakautuminen ja asiakaskeskeisyys moniammatillisessa yhteistyössä. Vuorovaikutus eri ammattiryhmien välillä yhteistyön tärkein tekijä. Ikääntyneiden hoidon suunnittelun käytänteitä olivat kokoukset, hoitoneuvottelut ja moniammatilliset kierrot. Moniammatillisissa tiimeissä työskenteli erilaisia kokoonpanoja ammattilaisia, joiden roolit ja niiden jakautuminen oli merkittävä tekijä yhteistyössä. Erityisesti asiakkaan kohtaamisessa ja asiakasnäkökulman huomioon ottamisessa hoitoa suunnitellessa roolit ja työtehtävät jakautuivat ammattilaisten kesken. Asiakaskeskeisyys ja potilaan osallistuminen hoidon suunnitteluun koettiin kaikissa tärkeänä. Moniammatillisen yhteistyön tutkiminen ikääntyneen hoidon suunnittelussa tuo tärkeää tietoa käytänteiden ja yhteistyön kehittämiseen, jotta ikääntyneet saavat sujuvaa yksilöllistä hoitoa ja voivat osallistua hoitonsa suunnitteluun.
Keywords: moniammatillinen yhteistyö, akuuttigeriatrinen potilas, hoidon suunnittelu