Tilintarkastuksen laatu, valvonta ja annetut seuraamukset tilintarkastuslautakunnan ratkaisujen perusteella vuosina 2016–2021 - Ahlfors, Johanna (My University, 2022)
Tilintarkastuksen laatu on ollut tilintarkastuksen tutkimuksen keskiössä jo pitkään. Tilintarkastuksen luotettavuuden turvaaminen ja sen kasvattaminen ovat saaneet erityistä huomiota vuosituhannen alun suurten tilintarkastusskandaalien jälkeen. Suomessa tilintarkastuksen laadunvalvonta siirtyi vuonna 2016 Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tilintarkastusvalvontayksikön vastuulle. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, minkälaisia tapauksia PRH:n tilintarkastusvalvonnassa toimiva tilintarkastuslautakunta eli TILA on käsitellyt, ja mitä ne kertovat tilintarkastuksen laadusta ja mahdollisista laadun puutteista Suomessa. Lisäksi selvitetään, miten tilintarkastuslautakunta arvioi tilintarkastuksen laatua ja mihin säännöksiin tai standardeihin nojaten valvoja perustaa arvionsa tilintarkastajan toiminnasta. Tutkimuksessa käytetään määrällisiä ja laadullisia tutkimusmenetelmiä. Aluksi tutkimusaineistoa tilastoidaan, jonka jälkeen ratkaisujen sisältöjä tarkastellaan laadullisesti yksityiskohtaisemmin. TILAn ratkaisuja tutkinta-asioista oli vuosina 2016–2021 107 kappaletta. Tapaukset jaoteltiin eri teemoihin niissä käsiteltyjen laadun puutteellisuuksien ja rikkeiden aihealueiden perusteella. Laadun puutteellisuuksien teemoja muodostettiin yhteensä kahdeksan kappaletta. Tutkimustulosten perusteella suurin osa kuuden vuoden aikana annetuista seuraamuksista oli seuraamusasteikon lievemmästä päästä, eli huomautuksia ja varoituksia. Yleisin tutkinta-asian vireille tulon tapa oli laaduntarkastusten havaintojen kautta. Eniten laadun puutteellisuuksia oli tilintarkastajan raportoinnissa, ja seuraavaksi eniten laadun puutteita oli tilintarkastustyön suorittamisessa, soveltuvan evidenssin hankkimisessa ja dokumentoinnissa. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että havaitut laadun puutteet ja rikkeet eivät ole olleet niin vakavia, että TILA olisi päätynyt antamaan ankarampia seuraamuksia. Laadunvalvonnan voidaan todeta toimivan, sillä annettuja seuraamuksia on ollut vuosittain suhteellisen vähän ja lisäksi ankarampia seuraamuksia on tarvinnut antaa vain harvoin. TILA on antanut viimeaikaisilla ratkaisuillaan selkeän kannan siitä, että kansainväliset ISA-standardit ovat osa hyvää tilintarkastustapaa ja siten tilintarkastajia velvoittavia Suomessa.
Keywords: tilintarkastus, tilintarkastuksen laatu, tilintarkastuksen laadunvalvonta, tilintarkastuslautakunta