Kohti vaikuttavampaa tukea varhaiskasvatuksessa – kehityslinjat, kehittämistarpeet ja tulevaisuuden suuntaviivat - Heiskanen Noora; Neitola Marita; Viljamaa Elina; Viitala Riitta; Syrjämäki Marja (Suomen kasvatustieteellinen seura, 2025)
Lapsi ottaa opinpolkunsa ensi askeleet varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksella on tärkeä rooli tuen tarpeiden tunnistamisessa ja tuen varhaisessa aloittamisessa. Varhaiskasvatusta on kehitetty erityisesti viimeisten vuosikymmenten aikana voimakkaasti sosiaalipalvelusta koulutuspalveluksi ja lapsen opinpolun keskeiseksi vaiheeksi. Kehittämistyössä on haluttu vahvistaa myös lapsen oikeutta tukeen heti hänen sitä tarvitessaan. Käytännössä riittävän ja oikea-aikaisen tuen tarjoaminen ei kuitenkaan aina ole toteutunut, ja siinä on ollut eroja eri alueiden välillä ja sisällä.  Tämä on juontanut juurensa osin varhaiskasvatuksen lainsäädännöstä, josta puuttuivat pitkään tukeen ja erityisopetukseen liittyvät säädökset. Tässä luvussa tarkastellaan varhaiskasvatuksessa annettavan lapsen tuen kehityslinjoja, kehittämistarpeita ja kehittämisen suuntaviivoja tulevaisuudessa. Luku keskittyy tarkastelemaan nimenomaan varhaiskasvatuslain (540/2018) alaisia varhaiskasvatuspalveluita.
Oppimisen tuen matkalla : Valtion erityiskouluista Oppimis- ja ohjauskeskus Valteriksi