Vähittäiskaupan sijainnin muutokset ja niiden saavutettavuus pyörällä Turun kaupunkialueella - Kurri, Matias (My University, 2025)
Vähittäiskauppa ja erityisesti päivittäistavarakauppa ovat tärkeitä lähes jokaiselle kuluttajalle, koska niistä ostetaan tai toimitetaan päivittäistavaroita, kuten elintarvikkeita, jokapäiväiseen elämiseen. Päivittäistavarakaupan sijainnilla on merkitystä, etenkin pyöräilevän kuluttajan näkökulmasta, ostopaikan valinnassa. Kestävän palveluverkon tehtävä on mahdollistaa palveluita jokaiselle helposti saavutettavana. Näin ollen hyvä palveluverkon kattavuus ja pyöräilyverkon kehittäminen on edellytys kestävälle kaupunkirakenteelle. Tutkielman tavoitteena on tutkia Turun kaupunkialueen päivittäistavarakauppojen määrän muutosta vuosien 2011 ja 2023 välillä. Määrällisen muutoksen lisäksi tämän tutkielman tavoitteena on päivittäistavarakauppojen vaikutusalueiden sijaintien muutokset. Muutosta havainnollistetaan kartoilla luomalla kaupoille vaikutusalueet, jotta nähdään, onko päivittäistavarakauppojen maantieteellinen kattavuus muuttunut edellä mainittuina vuosina. Aineistona tutkielmassa käytetään Varsinais-Suomen alueen päivittäistavarakauppojen sijainti -aineistoa vuosilta 2011 ja 2023. Turun kauppakorkeakoulu on luonut tämän aineiston osana sen tutkimuksia. Aineistossa on päivittäistavarakaupat kauppaketjuineen ja myymälätyyppeineen. Lisäksi tutkielmassa käytetään Väyläviraston Digiroad-aineistoa. Aineisto rajattiin koskemaan vain niitä teitä, joita on mahdollista pyöräillä. Tutkielman aluerajauksena on tiheä taajama-alue-aineisto Suomen ympäristökeskukselta. Päivittäistavarakauppojen sijainneista muodostettiin 500 metrin, kilometrin ja kahden kilometrin vaikutusalueet pyöräteitä pitkin. Tämän jälkeen vaikutusalueet havainnollistettiin luomalla niistä vyöhykkeet. Tuloksissa havaitaan, että Turun kaupunkialueella päivittäistavarakauppojen määrällinen muutos ei ole kovinkaan suurta vertailtavien vuosien välillä. Alueellinen kattavuus on myös saman tapainen vuonna 2011 ja 2023. Kuitenkin yksittäisten kauppaketjujen osalta nähdään muutosta määrällisesti sekä vaikutusalueiden kattavuudessa. Suurimmat muutokset koskevat K-ryhmää ja Lidliä. K-ryhmän päivittäistavarakauppojen määrä kasvoi alueella merkittävästi, koska se osti Suomen Lähikauppa Oy:ltä sen päivittäistavaramyymälät eli Siwat ja Valintatalot. K-ryhmä muutti nämä K-Marketeiksi vuoden 2016 jälkeen. Lidl kasvatti myymäläverkkoaan perustamalla 4 uutta myymälää vuoden 2011 jälkeen ja näin sen maantieteellinen kattavuus laajeni huomattavasti. Vaikka tämänhetkisen trendin mukaisesti päivittäistavarakauppojen koko kasvaa, mutta määrä vähenee, on tätä hankala havaita saaduista tuloksista. Suuret muutokset esimerkiksi K-ryhmän myymälöiden määrässä eivät kerro uusien myymälöiden tyyppisuuntauksesta, koska ne perustettiin jo aiemmin olleiden myymälöiden paikalle. Turun alueella ei myöskään tapahtunut suuremmissa päivittäistavarakaupan yksiköissä eli hypermarketeissa määrällistä muutosta tarkasteltuina vuosina. Päivittäistavarakauppojen alueellinen kattavuus pyöräilyetäisyydellä tarkasteltuna on hyvä, sillä kilometrin säde kaupan toimipisteestä kattaa melkein koko Turun kaupunkialueen. Tässä tutkielmassa ei tutkittu asutuksen sijoittumista eli kattamattomat alueet voivat olla asumatonta tai teollisuusaluetta, jotka eivät ole päivittäistavarakaupalle suotuisia.
Keywords: vähittäiskauppa, päivittäistavarakauppa, sijainti, vaikutusalue, saavutettavuus, pyöräily