"Miehe huolj leipää, naise huolj vuatteese" : Perinteinen työnjako ja sukupuoliroolit murroksessa modernisoituvalla Suomen maaseudulla 1960-luvun postikyselyssä - Majamaa, Maria (My University, 2024)
Kandidaatintutkielmassa tutkin sukupuolirooleja ja työnjakoa suomalaisella maaseudulla 1800-luvun lopulta 1960-luvun alkuun. Alkuperäisaineistona toimii Turun yliopiston HKTL-arkistoon kuuluva postikysely vuodelta 1963. Postikysely on kerätty tutkimustarkoitukseen ja sillä pyritty saamaan tietoa sukupuolenmukaiseen työnjakoon tulleista muutoksista tutkimallani ajanjaksolla. Pyrin tutkimuksessani selvittämään, millainen sukupuolikäsitys ja sukupuolenmukainen työnjako oli suomalaisessa agraariyhteiskunnassa ja miten ne ovat mahdollisesti muuttuneet modernisaation myötä. Tutkimuksessa käytän laadullisen tutkimuksen sekä muistitietotutkimuksen menetelmiä. Suomalaisessa agraariyhteiskunnassa sukupuolikäsitys perustui pitkälti työntekoon sekä miesten ja naisten väliseen hierarkiaan. Sukupuolenmukaiseen työnjakoon vaikutti muun muassa sukupuolikäsitys, tilan jakautuminen ja henkilöiden ikä sekä status. 1960-luvun alkuun tultaessa Suomen maatalous oli vahvasti kaupallistunut ja sekä teollistunut samanaikaisesti, kun väestö kaupungistui. Maaseudulla nais- ja mieskäsitys saattoi edelleen rakentua työn ja tekemisen ympärille, mutta modernisaatio toi uusia näkökulmia siihen sekä entiseen elämään. Maaseudulla naisten työt vähenivät erityisesti navetassa, ja koneellistuminen muutti maaseudun työnjakoa monin tavoin.
Keywords: maaseutu, maatalousyhteiskunta, modernisaatio, sukupuoliroolit, koneistuminen, kaupungistuminen, teollistuminen