Miten luokanopettajakoulutus valmistaa tunnetaitojen opetukseen? : Luokanopettajien kokemuksia - Blomqvist, Ellen; Kangasniemi, Lotte (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten luokanopettajat kokevat luokanopettajakoulutuksen antavan valmiuksia tunnetaitojen opettamiseen. Aihetta on tutkittu Suomessa vain vähän, vaikka tunnetaidot ovat ajankohtainen ja merkityksellinen osa nykypäivän koulumaailmaa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin haastattelemalla kahta Varsinais- Suomen ja Satakunnan alueella toimivaa luokanopettajaa. Aineisto analysoitiin laadullisella sisällönanalyysilla. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että luokanopettajakoulutuksen antamat valmiudet tunnetaitojen opettamiseen koettiin riittämättömiksi. Haastateltavien valmistumisten välillä oli noin kolmekymmentä vuotta aikaa. Tulosten perusteella opettajankoulutuksessa on tapahtunut muutosta tämän aikajakson aikana. Tutkimustulokset tukevat aikaisempien tutkimuksien tuloksia.
Keywords: tunnetaidot; luokanopettajakoulutus; opetussuunnitelma