Oppimateriaalia aiheesta kannabis - Kuusisto, Elias (My University, 2026)
Tässä lääketieteen koulutuksen kehittämis- ja tutkimusprojektina toteutetussa syventävien opintojen opinnäytetyössä laadittiin opetusmateriaalia aiheesta kannabis. Materiaali tuotettiin Moodle- alustalle osana päihdelääketieteen verkkokurssin kehittämisprojektia. Tarve päihdelääketieteen opetuksen tueksi laaditulle materiaalille perustuu muun muassa kirjallisuudessa arvioituihin puutteisiin päihdepsykiatrisessa osaamisessa, päihdeongelmien tunnistamisessa ja hoidossa. Kannabiksen osalta käytön yleistymisen arvioidaan lisäävän tarvetta ajantasaiselle tiedolle. Kokonaisuuden kohderyhmää ovat erityisesti lääketieteen perustutkinnon opiskelijat ja psykiatriaan erikoistuvat lääkärit. Laadittu oppimateriaali kattaa aihealueen laajasti, ja se on jäsennelty hahmottamisen kannalta mielekkäisiin kokonaisuuksiin mukaillen Duodecimin oppikirjan Huume- ja lääkeriippuvuudet (2018) kannabista käsittelevän osion rakennetta. Sisällöllisesti oppikirjan tietoja on päivitetty ja täydennetty. Ajantasaisen tieteellisen katsauksen muodossa käsitellään kannabiksen käytön farmakologiaa, epidemiologiaa ja yhteyksiä niin somaattiseen kuin psyykkiseen terveyteen. Tämän lisäksi materiaali sisältää osion, jossa aihetta käsitellään kliinisen työn näkökulmasta. Osiossa keskitytään erityisesti käytön tunnistamiseen ja arviointiin, riippuvuuden hoitoon ja haittojen vähentämiseen. Laajoja kokonaisuuksia kattavassa aineiston haussa painotettiin korkealuokkaisissa lehdissä julkaistuja katsausartikkeleita, joita on myös liitetty materiaaliin kirjallisuusviitteinä. Teksti- ja kuva- aineistojen ohella oppimateriaali koostuu niin sanotuista aktiviteeteista eli opiskelijan toimintaa edellyttävistä osioista. Kunkin kokonaisuuden loppuun on liitetty pääosin monivalintakysymyksistä koostuva tentti, joka perustuu laaditun materiaalin keskeisiin aiheisiin ja arvioituihin oppimistavoitteisiin. Monivalintakysymysten luonnostelussa käytettiin apuna generatiivista tekoälyä, jonka esityksen pohjalta lopulliset kysymykset laadittiin laadun varmistamiseksi käsin. Aktiviteetit toteutettiin pääasiassa käyttämällä Moodlen H5P-työkaluja, joita on hyödynnetty paikoin myös aineistojen elävöittämisessä. Interaktiivisuuden toivotaan tehostavan oppimista ja tekevän siitä opiskelijoille mielekkäämpää. Valmiin päihdelääketieteen verkkokurssin on kokonaisuudessaan määrä koostua useista eri päihteitä käsittelevistä osioista, joista tässä syventävien opintojen projektissa tuotettiin yksi. Johtuen kokonaisuuden keskeneräisyydestä, ei esimerkiksi käyttäjäkokemuksia päästy tässä vaiheessa keräämään. Työn uskotaan kuitenkin palvelevan opetustarkoitustaan jatkossa, minkä lisäksi tämä osio toimii ensivaiheessa muodon ja sisällön puolesta mallina kurssikokonaisuuden muille kehittäjille.
Keywords: päihdelääketiede; kannabis; oppimateriaali