Delegering av bestämmanderätten gällande testamenten i Finland och övriga Norden - Lax, Christoffer (My University, 2020)
I denna avhandling granskas testatorns möjligheter att delegera sin bestämmanderätt vid upprättandet av ett testamente inom den finländska rättsordningen. Senare i avhandlingen granskas dessutom andra nordiska rättsordningars tolkningar av samma ämne med fokus på Danmarks och Norges rättsordningar. I avhandlingens andra kapitel ges inledningsvis en kort beskrivning av testamentets historia. I det tredje kapitlet behandlas testamentets egenskaper som rättshandling och dess plats i det finländska rättssystemet. I dessa kapitel redogörs för testamentets säregenskaper som är nödvändiga för att kunna förstå problematiken kring delegering av bestämmanderätten. I fjärde och femte kapitlet behandlas delegeringen av bestämmanderätten och gränsen mellan tillåten och icke-tillåten delegering inom Finlands rättsordning. I sjätte kapitlet görs en granskning av övriga rättsordningars syn på delegering av bestämmanderätten. Länderna som är i fokus här är Danmark och Norge men också ett fåtal övriga europeiska länders tolkningar behandlas kort. I avslutning framförs att delegering av bestämmanderätten vid uppgörandet av testamenten är ett alternativ som det sällan finns behov för i praktiken men som kan vara ett viktigt alternativ för en testator i vissa specifika situationer. I granskningen av de övriga ländernas rättslitteratur framkommer att samma diskussion gällande problematiken förs också inom dessa. En tydlig gräns mellan tillåten och icke-tillåten delegering finns inte att hittas vid nuvarande skedet inom varken Finlands rättssystem eller de övriga nordiska rättssystemen som granskats och således bör försiktighet iakttas vid upprättandet av ett dylikt testamente.
Keywords: Testamente, delegering av bestämmanderätten, dynamiska testamenten, dynamiska testamenten inom Norden