Suomalaisten myönteiset mielikuvat vanhustyöstä vuoden 2022 kansalaiskyselyssä - Finskas, Johanna; Koskinen, Sanna; Jansson, Anu (Hoitotieteiden tutkimusseura HTTS ry, 2025)
Ikääntyneiden määrän kasvun ja eliniän pidentymisen seurauksena vanhustyön tarve on kasvanut, mutta alan houkuttelevuus ei. Vanhustyön vetovoimaisuuden ja arvostuksen lisäämiseksi tarvitaan toimia, joista yksi tärkeimmistä on työn myönteisten tekijöiden esiin nostaminen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata kansalaisten vanhustyöhön liittämiä myönteisiä mielikuvia. Aineistona käytettiin Vanhustyön Keskusliiton vuonna 2022 teettämän kansalaiskyselyn osaa, jossa kartoitettiin kansalaisten (n=2055) mielikuvia vanhustyöstä Suomessa. Temaattisen analyysin avulla avovastauksista (n=1806) koostuvasta aineistosta tunnistettiin kolme myönteisen mielikuvan teemaa: viisas vanhus, osaava työntekijä ja ainutlaatuinen työ. Viisas vanhus kuvattiin sydämelliseksi ja arvokkaan elämänkokemuksen omaavaksi henkilöksi. Osaava työntekijä tunnistettiin paitsi ammattitaitoiseksi myös hyväksi ihmiseksi ja tärkeäksi yhteistyökumppaniksi. Vanhustyö nähtiin ainutlaatuisena, rikkaana ja palkitsevana työnä sekä hellänä hoitona ja huolenpitona. Kansalaisten esiintuomiin myönteisiin mielikuviin huomion kiinnittäminen ja niiden vahvistaminen on vanhustyön vetovoimaisuuden ja arvostuksen lisääntymisen kannalta tärkeää.