Mobiiliavusteinen ja ammatillisesti ohjattu uusperheinterventio - Intervention soveltuvuus uusperheiden ja sote-ammattilaisten näkökulmasta - Selänne Laura; Heikinheimo Kirsi; Pakarinen Anni (Hoitotieteiden tutkimusseura, 2022)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata uusperheiden hyvinvoinnin edistämiseen kehitetyn mobiiliavusteisen, ammatillisesti ohjatun intervention soveltuvuutta uusperheiden ja ammattilaisten näkökulmasta. Soveltuvuuden arviointi kohdistui intervention hyväksyttävyyteen, hyödyllisyyteen ja jatkokehittämistarpeisiin sekä mobiilisovelluksen käytettävyyteen ja jatkokehittämistarpeisiin. Interventio sisältää viisi sote-ammattilaisten ohjaamaa ryhmätapaamista uusperheiden aikuisille sekä StepApp-mobiilisovelluksen uusperheille. Tutkittavat rekrytoitiin tarkoituksenmukaisella otannalla ja aineisto kerättiin sähköisellä tai paperisella kyselylomakkeella intervention jälkeen. Intervention soveltuvuutta arvioitiin puolistrukturoiduilla kyselyillä ja mobiilisovelluksen käytettävyyttä arvioitiin SUS(System Usability Scale) -kyselyllä. Aineisto analysoitiin temaattisella analyysilla ja kvantifioimalla. Uusperheiden aikuisten (n=35) ja ammattilaisten (n=9) näkemysten mukaan interventio näyttäisi soveltuvan hyvin sote-alan perhepalveluihin. Suurin osa uusperheiden aikuisista ja kaikki sote-ammattilaiset kokivat intervention hyödyllisenä. Uusperheiden aikuisten kuvaamat hyödyt liittyivät interventiosta saatuun vertaistukeen, tietoon, ymmärrykseen sekä käytännön vinkkeihin, ideoihin ja työkaluihin. Lapset ja nuoret (n=5) pitivät osasta sovelluksen pelillisistä ominaisuuksista, mutta esittivät sovellukseen myös kehittämiskohteita. Perheet ja ammattilaiset arvioivat mobiilisovelluksen käytettävyyden hyväksi (SUS-arvo=75). Tutkimuksen tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää sote-alalla uusien digitaalisten menetelmien kehittämissä ja käyttöönoton tukena.