Tuontitullien vaikutus hintoihin ja hyvinvointiin Yhdysvalloissa - Pesonen, Iida (My University, 2026)
Protektionismi on ollut nousussa Yhdysvalloissa vuodesta 2018 lähtien. Sitä on perusteltu kauppavajeen tasapainottamisella sekä kotimaisen tuotannon ja työpaikkojen suojelemisella. Vuonna 2025 Yhdysvallat asetti korkeita tuontitulleja laajasti myös perinteisille kauppakumppaneille. Tulleilla on kuitenkin moninaisia vaikutuksia niiden kohdemaahan ja ne asettaneeseen valtioon. Tämä kirjallisuuskatsaus käsittelee teoreettisesti ja empiirisesti tullien hinta- ja hyvinvointivaikutuksia Yhdysvalloissa etenkin kuluttajien näkökulmasta. Käsiteltävät teoreettiset mallit tutkivat tullien hyvinvointi- ja hintavaikutuksia kustannus-hyötyanalyysin avulla osittaistasapainossa sekä hintaindeksien että tullijouston kautta. Empiiriset tutkimukset estimoivat tullien siirtymistä yhdysvaltalaisten maahantuojien ja kuluttajien hintoihin sekä hyvinvointivaikutuksia lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Tutkielman johtopäätös on, että ulkomaiset viejät eivät laske hintojaan suuren valtion asettamien tullien vaikutuksesta kansainvälisen teorian mukaisesti, vaan tullien kustannukset siirtyvät epätäydellisesti tai jopa täydellisesti yhdysvaltalaisiin hintoihin. Tulokset vaihtelevat toimialakohtaisesti. Tutkimusten mukaan kotimaisten kuluttajien hyvinvointi laskee tullien seurauksena, mikä vahvistaa teoreettisen tuloksen kulutuskannustimien vääristymisen johtamisesta hyvinvointitappioon. Kaiken kaikkiaan tullit vaikuttavat yhdysvaltalaisiin kuluttajiin negatiivisesti.
Keywords: Tuontitulli; ad valorem -tulli; vaihtosuhde; hyvinvointitappio; tullin kohtaanto; tullin siirtyminen hintoihin