Alkuopetusikäisten oppilaiden lukemisasenteen ja luetun ymmärtämisen arviointi : Onko alkuopetusikäisen oppilaan itsearvioidulla lukemisasenteella vaikutusta siihen, miten oppilas suoriutuu luetun ymmärtämistä mittaavista tehtävistä? - Pihlajamäki, Sini (My University, 2023)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia, millaisia tyyppejä alkukasvatusikäisistä oppilaista voidaan muodostaa lukemisasenteen laadun ja luetun ymmärtämisen taitojen suhteen. Tutkimuksen tarkoituksena oli myös selvittää, onko myönteisesti ja kielteisesti lukemiseen suhtautuvien lasten suoriutumisessa eroja luetun ymmärtämistä mittaavan Orava-testin eri osa alueilla ja miten lukemisasenne näkyy oppilaan luetun ymmärtämistä mittaavien tehtävien ratkaisemisessa. Tutkielmani on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus. Tämän tutkielman tutkimusaineisto koostuu oppilaiden itse täyttämistä kyselylomakkeista, joilla on pyritty selvittämään oppilaiden lukemisasenteiden laatua sekä luetun ymmärtämisen taitoja. Aineisto on luokiteltu tässä tutkimuksessa tyypittelemällä, joka on tutkimusaineiston luokittelun laadullinen menetelmä. Tutkielmassa hyödynnetty aineisto on kerätty osana LUJA-hanketta. Hanke järjesti kirjoihin ja lukemiseen sitouttavaa ryhmätoimintaa lukemiseen tukea tarvitseville oppilaille: sekä suomen oppijoille että muille tukea tarvitseville lukijoille. LUJA-hanke on osa TARU – Tarinoilla lukijaksi -kokonaisuutta, joka toteutetaan Turun ja Jyväskylän yliopiston yhteistyönä. LUJA hankkeessa selvitettiin hankkeen toiminta-alueeseen kuuluvien lasten lukutaitoon liittyviä osa alueita. LUJA-hankkeen tavoitteena oli edistää kodin, koulun ja kirjastojen välistä lukutaitotyötä ja seurata sen merkitystä oppilaiden, varhaiskasvatusikäisten, opettajien ja kirjastoväen näkökulmista. LUJA-hanke oli AVI-rahoitteinen kirjastotoiminnan kehittämishanke. Oppilaat voitiin tutkimusaineiston avulla tyypitellä lukemisasenteen laadun ja luetun ymmärtämisen taitojen perusteella neljään eri tyyppiin, jotka ovat hyvä lukemisasenne ja hyvä luetun ymmärtäminen, hyvä lukemisasenne ja heikko luetun ymmärtäminen, heikko lukemisasenne ja hyvä luetun ymmärtäminen sekä heikko lukemisasenne ja heikko luetun ymmärtäminen. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että luetun ymmärtämistä mittaavista tehtävistä hyvin suoriutuvalla lapsella on todennäköisemmin myös hyvä lukemisasenne. Tätä tukee tutkimuksessa esimerkiksi se, että ainoastaan ne oppilaat, joilla katsottiin olevan hyvä lukemisasenne, saavuttivat luetun ymmärtämistä mittaavassa testissä kaikkein korkeimpia pistemääriä. Tutkimuksen perusteella voidaan myös todeta, että heikon lukemisasenteen oppilaat suoriutuvat todennäköisesti hyvän lukemisasenteen oppilaita heikommin tehtävistä, joiden vastaus ei löydy tekstistä suoraan, vaan oikea vastaus vaatii päättelyä ja “rivien välistä” lukemista.
Keywords: alkukasvatus, luetunymmärtäminen, lukemisasenne, lukutaito