Maahanmuuttaja-asiakkaiden kohtaamisia sosiaalityössä - Yliselä, Susanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Pro gradu –tutkielmani aihe on maahanmuuttaja-asiakkaiden kohtaaminen sosiaalityön asiakastapaamisissa. Tutkimuksessa tutkittiin sosiaalityön asiakastapaamisia keskisuuressa suomalaisessa kunnassa ja tutkimuskohteena oli sosiaalityön asiakastapaamisessa nousevat puheenaiheet sekä vuorovaikutus sosiaalitoimen työntekijöiden ja maahanmuuttaja-asiakkaan välillä. Tutkimus oli kvalitatiivinen ja sen aineistona koostuu seitsemästä sosiaalityön maahanmuuttaja-asiakkaan tapaamisesta. Tutkimusmetodina oli havainnointi sekä analyysimenetelmänä temaattinen sisällönanalyysi, jossa on sovellettu diskurssianalyysia. Aineisto luokiteltiin aihepiireittäin monikulttuurisen sosiaalityön asiakastapaamisessa nousseiden aiheiden mukaan. Sen jälkeen pohdin tutkimukseni sisältöä ja tuloksia. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan sanoa, että tietyt puheenaiheet nousevat melkein poikkeuksetta maahanmuuttaja-asiakkaiden kesken sosiaalityön asiakastapaamisissa. Nämä aihepiirit ovat perhe, parisuhde tai seurustelu, koulutus ja oppiminen, henkinen hyvinvointi sekä kulttuurien eroavaisuudet. Teemat näkyivät toisinaan asiakkaan mielestä vaikeutena sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että lisätutkimus maahanmuuttajien kanssa tehtävästä sosiaalityöstä sekä asiakkaan kohtaamisesta olisi hyödyllistä. Kulttuurien välinen vuorovaikutus edesauttaa sopeutumista yhteiskuntaan ja lisää yhteisymmärrystä. Sosiaalityön ammattilaisten kulttuurisensitiivisyys on olennaista monikulttuurisessa sosiaalityössä. Asiakkaan kuulluksi tuleminen ja ymmärtäminen ovat myös monikulttuurisessa sosiaalityössä tärkein tavoite.