Työntekijöiden suhtautuminen organisaation palkitsemisjärjestelmää kohtaan : Tapaustutkimus finanssialan yrityksessä - Kallio, Petteri (My University, 2022)
Palkitsemisjärjestelmät ovat tärkeä osa nykypäiväistä organisaation johtamista. Palkitsemisjärjestelmät ovat kokeneet suuren muutoksen kehittyessään hierarkiaan perustuvista palkitsemisjärjestelmistä kohti tasavertaisempia palkitsemisjärjestelmiä ja -tapoja. Etenkin viimeisten vuosikymmenien aikana muutos palkitsemisjärjestelmissä, työntekijöiden arvioinnissa ja palkitsemisjärjestelmien hyödyntämisessä organisaation johtamisessa ovat kehittyneet huomattavasti. Palkitsemisjärjestelmät toimivat myös tärkeänä työkaluna yritysjohdolle arvioitaessa organisaation työntekijöiden tehokkuutta, jaksamista ja tyytyväisyyttä. Teorioiden ja aikaisempien tutkimusten mukaan palkitsemisjärjestelmien ja suorituskykyarvioinnin avulla voidaan parantaa organisaation työntekijöiden suorituskykyä, lisätä työmotivaatiota, parantaa henkilöstön kehittymistä ja kasvua ja olla tukena henkilöstöpäätöksiä tehtäessä. Toimivien palkitsemisjärjestelmien sekä suorituskykyarvioinnin avulla organisaatiolla on mahdollisuus saavuttaa sille asetetut strategiset tavoitteet. Tämän tutkimuksen ensimmäinen tavoite oli tutkia työntekijöiden tietoisuutta ja tyytyväisyyttä case-yrityksen palkitsemisjärjestelmiä kohtaan. Toinen tavoite oli kartoittaa työntekijöitä motivoivat palkitsemistavat. Case-yritykseksi oli valittu Pohjoismaissa toimiva finanssialan toimija ja tutkimus suoritettiin Turun Kupittaan toimipisteessä. Mukana oli yhteensä viiden tiimin henkilöstö. Tämän tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin työntekijöille esitetyllä sähköisellä kyselyllä keväällä 2021. Tutkimukseen osallistuminen oli vapaaehtoista ja 81:sta mahdollisesta vastaajasta 50 case-yrityksen työntekijää osallistui kyselyyn. Saadut tulokset tarjosivat kattavan poikkileikkauksen työntekijöiden suhtautumisesta organisaation tämän hetken palkitsemisjärjestelmiin. Tutkimuksessa selvisi, että työntekijät olivat epätietoisia organisaation palkitsemisjärjestelmistä ja tyytymättömiä yrityksen aineellisiin palkitsemisjärjestelmiin ja -tapoihin. Aineettomaan palkitsemiseen työntekijät olivat tyytyväisiä. Vastaajista selkeä enemmistö koki, että yrityksen palkitsemisjärjestelmät eivät ole motivoivia. Työntekijöitä eniten motivoivia palkitsemistapoja olivat rahamääräinen palkitseminen, palautteensaaminen työsuorituksesta, työsuorituksiin perustuva bonuspalkitseminen, uramahdollisuudet organisaatiossa ja mahdollisuudet vaikuttaa työaikoihin. Nämä havainnot tukevat tässä tutkielmassa esiteltyjä teorioita sekä aikaisempia tutkimuksia ja niistä saatuja tuloksia. Saatujen tutkimustulosten perusteella olisi mahdollista kehittää palkitsemista case-yrityksessä.
Keywords: palkitsemisjärjestelmät, palkitsemisen kokonaisuus, motivaatio, finanssiala