Euroopan unionin yleinen tietosuoja-asetus ja sen soveltaminen yrityksissä - Skovbjerg, Santeri (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Lähes kaikki yritykset, yhdistykset, organisaatiot ja muut yhteisöt käsittelevät henkilötietoja toimintansa ylläpitämiseksi. Henkilötiedot voivat olla esimerkiksi asiakkaan, toimittajan, potilaan tai työntekijän. Henkilötietojen käsittelyn avulla voidaan tarjota palveluita tai esimerkiksi maksaa palkkaa henkilöstölle. Näitä henkilötietoja on sekä kerättävä, säilytettävä että käsiteltävä lainmukaisesti. Euroopan unioni on julkaissut tietosuoja-asetuksen, jonka tarkoituksena suojata yksilöiden henkilötietoja. Tietosuoja-asetus tulee sovellettavaksi laiksi 25.5.2018, minkä jälkeen yritysten on noudatettava sitä. Tässä diplomityössä käydään läpi henkilötietoihin ja tietosuojaan liittyviä määritelmiä, Eurooppalaisen tietosuojan historiaa sekä tutustutaan uuteen tietosuoja-asetukseen. Diplomityössä tarkastellaan tietosuoja-asetusta erityisesti yritysten näkökulmasta. Tarkasteluun on käytetty apuna sekä virallisia dokumentteja että uudempaa kirjallisuutta. Myös yhdistysten ja muiden organisaatioiden täytyy ottaa tietosuoja-asetus käyttöön, mutta tietosuoja-asetuksen soveltaminen ei vaadi heiltä niin paljoa kuin yrityksiltä. Tässä diplomityössä sovelletaan tietosuoja-asetusta yritysten toimintaan. Diplomityön avulla yritykset pääsevät tietosuoja-asetuksen vaatimusten mukaisiksi. Sovellettava osuus on tehty pääasiassa kirjoittajan omien kokemusten pohjalta, sillä hän on soveltanut tietosuoja-asetusta useissa eri yrityksissä. Diplomityön perusteella voidaan havaita, että tietosuoja-asetuksen vaatimukset pystytään helposti saavuttamaan, kunhan yritykset perehtyvät vaatimuksiin riittävästi tai palkkaavat ulkopuolista apua.