Tumman käyttöliittymäteeman visuaaliset elementit ja käyttäjäkokemus - Ailio, Okko (My University, 2024)
Maailma digitalisoituu jatkuvasti ja ihmisten ruutujen äärellä viettämä aika pitenee entisestään. Lisääntynyt käyttö aiheuttaa ihmisille silmävaivoja, minkä takia näyttöpäätteiden ergonomiaa täytyy parantaa. Yksi keinoista on tumma käyttöliittymä. Tummien käyttöliittymien suosio on viime vuosina kasvanut valtavasti ja niitä käytetään työpaikoilla, opinnoissa sekä vapaa-ajalla. Tummista käyttöliittymäteemoista voi saada ensivaikutelman, että niiden toteuttaminen on yksinkertaista: vaihdetaan vain taustaväri tummaksi ja teksti vaaleaksi. Asiaan perehdyttäessä laajemmin voidaan todeta, että tummien käyttöliittymien toteuttaminen on hyvin monimutkaista ja vaatii kehittäjiltä sekä suunnittelijoilta laajaa osaamista sekä useiden eri tekijöiden huomioimista. Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa tutustutaan tumman käyttöliittymäteeman visuaalisiin elementteihin ja käyttäjäkokemukseen. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten tumma käyttöliittymä rakentuu erilaisista visuaalisista elementeistä. Tutkielmassa perehdytään myös tumman käyttöliittymän käytön esitettyihin hyötyihin ja sen vaikutuksesta käyttäjäkokemukseen. Aineistoon perustuen tutkielmassa esitellään useita tapoja, miten visuaalisia elementtejä tulee muokata teeman vaihtuessa vaaleasta tummaan. Tummassa käyttöliittymässä kirkkaiden värien käyttö on vähäistä, kirjasintyyliä saattaa joutua muuttamaan ja suuria kirkkaita elementtejä tulee välttää tumman ulkoasun saavuttamiseksi. Tutkielmassa käytetystä aineistosta käy myös ilmi, että suuri osa tumman käyttöliittymän hyödyllisistä vaikutuksista on käyttäjäkohtaisia. Tumma käyttöliittymä tekee lukemisesta mukavampaa, mutta tutkimusten perusteella sillä ei ole vaikutusta työskentelytehokkuuteen. Tumman käyttöliittymäteeman esteettinen ulkoasu voi luoda helppokäyttöisyyden tunteen käyttäjälle ja se voi myös parantaa saavutettavuutta heikkonäköisille ihmisille. Tärkeintä on antaa käyttäjälle mahdollisuus valita käyttöliittymäteemansa itse.
Keywords: tumma käyttöliittymäteema, tumma käyttöliittymä, typografia, väri, käyttäjäkokemus, saavutettavuus