Priorisoinnin periaatteet terveydenhuollon hallinnon päätöksenteossa - Iskala, Katja (My University, 2024)
Sosiaali- ja terveydenhuollossa on jatkuvasti tehtävä valintoja erilaisten palveluiden resurssoinnin suhteen. Valintojen tekeminen pakon edessä on päivittäistä, riippumatta siitä, että globaalisti terveydenhuoltoon käytetään yhä enemmän taloudellisia ja henkilöstöresursseja. Sekä taloudelliset että henkilöresurssit ovat kuitenkin rajallisia, ja näiden rajallisten resurssien priorisointi eli tärkeysjärjestykseen asettaminen on välttämätöntä kaikilla terveydenhuollon eri tasoilla. Avoin keskustelu priorisoinnista on edellytys sekä priorisoinnin periaatteiden laatimiselle että hyväksymiselle. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on kuvata, millaisia periaatteita terveydenhuollon hallinnossa käytetään priorisoinnin päätöksenteossa. Tutkielmassa selvitettiin, millaista tutkimusta on tehty priorisoinnin päätöksentekoa ohjaavista periaatteista terveydenhuollon hallinnon näkökulmasta ja millaisia ovat päätöksentekoa ohjaavat periaatteet. Tämä kandidaatintutkielma on integratiivinen kirjallisuuskatsaus. Tiedonhaku suoritettiin keväällä 2024. Perushakulauseketta muokattiin eri tietokantojen vaatimusten mukaisesti. Hakutuloksena saatiin 315 tutkimusartikkelia, joista kaksoiskappaleiden poiston jälkeen jäi 237. Tulokset käytiin läpi otsikko- ja tiivistelmätasolla. Tutkielmassa tunnistettiin useita terveydenhuollon hallinnon priorisointia koskevan päätöksenteon periaatteita: oikeudenmukaisuus, kontekstisidonnaisuus, avoimuus, eettisyys sekä vaikuttavuus, joka sisältää kustannusvaikuttavuuden, tehokuuden, tutkitun tiedon sekä näytön. Tuloksissa korostui tarve määritellä terveydenhuollon hallinnon priorisoinnin päätöksenteolle yhteisesti hyväksytyt periaatteet. Priorisoinnin päätöksenteko voi muodostua vahvasti eettiseksi kysymykseksi, jossa valinta on tehtävä kilpailevien arvojen välillä. Tutkimuksen mukaan terveydenhuollon priorisoinnin päätöksenteon tulisi olla avointa ja perusteltua sekä oikeudenmukaista kohdentaen resurssit eniten hyötyville ja haavoittuvimmille väestöryhmille. Taustatekijät, kuten alueelliset erot ja tilanteet vaikuttavat priorisoinnin päätöksentekoon. Priorisointipäätöksillä pyritään tutkitun tiedon avulla tehostamaan hoitomenetelmien ja palveluiden kustannusvaikuttavuutta. Priorisoinnin päätöksenteossa tarvitaan vahvaa johtamista, joka sisällyttää priorisoinnin osaksi organisaation toimintaa. Tutkielmassa tunnistettiin tarve jatkotutkimukselle terveydenhuollon priorisoinnin päätöksenteosta hoitotyön johdon, sosiaalihuollon sekä kansalaisten näkökulmista. Avainsanat: terveydenhuolto, terveydenhuollon hallinto, priorisointi, päätöksenteko ja periaate.
Keywords: Terveydenhuolto, terveydenhuollon hallinto, priorisointi, päätöksenteko, periaate.