Onko suomen kielen sanasto poikkeuksellisen omaperäistä? - Häkkinen, Kaisa (Suomalainen tiedeakatemia, 2026)
Lauri Hakulinen kirjoittaa tunnetussa oppikirjassaan Suomen kielen rakenne ja kehitys, että suomen kielen sanasto on etymologiselta koostumukseltaan poikkeuksellisen omaperäistä. Vain viidesosa tai vähemmän on osoitettavissa lainaksi muista kielistä.
Koska luonnollisen kielen sanasto on avoin systeemi, sitä voi analysoida vain otostutkimuksen perusteella. Jos tutkimuksen kohteeksi otetaan keskeisimpään sanastoon sisältyvät sanavartalot, saadaan tulokseksi, että vartaloista noin puolet on lainoja.
Vastaavanlaisia tuloksia on saatu myös sukukielistä. Näin ollen ei ole mitään syytä pitää suomen kielen sanastoa etymologiselta rakenteeltaan mitenkään poikkeuksellisena.