Varsinais-Suomen hyvinvointialueen paksusuolisyövän seulontatutkimuksen tuloksia 2022 - Rauhaniemi, Elli (My University, 2024)
Lähtökohdat: Varsinais-Suomessa keväällä 2022 aloitettu paksusuolisyöpäseulonta lisää alueen tähystysresurssien käyttöä ja paksusuolisyövän ilmaantuvuutta. Tässä tutkimuksessa selvitettiin seulonnassa todettuja muutoksia sekä komplikaatioriskejä. Menetelmät: Tutkimukseen kerättiin Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta paksusuolisyövän seulontaan 1.3.–16.9.2022 osallistuneet henkilöt. 6356 henkilöä osallistui antamalla ulostenäytteen. Positiivisen näytteen antoi 331 henkilöä, joista 261 osallistui seulontatähystykseen. Aineistosta selvitettiin tähystysten löydökset, komplikaatiot sekä veren hyytymiseen vaikuttavaan lääkitykseen liittyvä verenvuotoriski. Tulokset: Paksusuolisyövän ilmaantuvuus tähystykseen osallistuneiden joukossa oli 6,5 % (n = 17). Polyyppeja löytyi suurimmalta osalta (n = 190, 73,4 %). Tähystyksen aikana vain yhdelle potilaalle ilmeni lievä komplikaatio. Veren hyytymiseen vaikuttavalla lääkkeellä ei havaittu olevan vaikutusta vuotoriskiin. Päätelmät: Paksusuolisyövän seulonta lisää suolistosyövän ilmaantuvuutta oireettomien ja vähäoireisten potilaiden joukossa. Seulonnalla voidaan vähentää paksusuolisyövän kuolleisuutta, sillä syövät voidaan havaita jo esiasteina. Komplikaatiot ovat harvinaisia, joten tähystystä voidaan pitää turvallisena seulontamenetelmänä.
Keywords: paksusuolisyöpä, suolistosyöpä, seulonta