Corporate governance -raportointi Suomen listayhtiöissä : Case -tutkimus palkitsemisen raportoinnista - Rantala, Noora (My University, 2021)
Tässä pro-gradu -tutkielmassa tavoitteena oli selvittää suomalaisten listayhtiöiden corporate governanceen liittyvää johdon palkisemisen raportoinnin tasoa ja kehitystä viime vuosina. Tutkielman tarkoituksena oli lisätä ymmärrystä johdon palkitsemiseen liittyvästä raportoinnista. Tarkasteluun valittiin kuusi markkina-arvoltaan suurta Helsingin pörssissä listattua yhtiötä. Aineistona käytettiin pääasiassa näiden yhtiöiden internetsivuilta saatavilla olevia palkka- ja palkkioselvityksiä, palkitsemispolitiikkoja ja palkitsemisraportointeja vuosilta 2016-2020. Teoriaosassa käydään läpi corporate governancea, sen perusperiaatteita sekä suomalaisia erityispiirteitä. Lisäksi esitellään suomalaisen corporate governancen keskeisenä ohjenuorana käytettävä Arvopaperimarkkinayhdistys ry:n ylläpitämä Suomen listayhtiöiden hallinnointikoodi ja esitellään keskeiset muutokset päivitetyssä hallinnointikoodissa. Tutkielmassa käsitellään lyhyesti myös johdon palkitsemisen osa-alueita. Empiirisessä osassa palkisemisen raportoinnin tason ja kehityksen analysoinnin apuna on käytetty vuoden 2020 hallinnointikoodin raportointisuosituksia. Näistä on johdettu 13 kohdan kysymyspatteristo, johon case-yritysten raportointia on verrattu vuosilta 2016-2020. Kysymyksiin etsittiin vastausta yhtiöiden palkka- ja palkkioselvityksistä sekä palkitsemispolitiikoista ja palkitsemisraporteista. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että yhtiöiden palkitsemisen raportoinnissa on ollut jonkin verran eroja tarkasteluperiodilla, mutta raportoinnin kokonaisuudessaan olleen hyvällä tasolla jo vuonna 2016. Osa yhtiöistä raportoi palkitsemisestaan olennaisesti samalla tarkkuudella, kuin vuoden 2020 hallinnointikoodi edellyttää. Muutaman yhtiön kohdalla hallinnointikoodin uudistus puolestaan kehitti raportointia huomattavasti eteenpäin. Vuoden 2020 uuden hallinnointikoodin astuessa voimaan, jokainen yhtiö noudatti suosituksia selkeästi ja palkitsemisen raportointitavat yhdenmukaistuivat merkittävästi, eikä kehityskohteita ollut enää löydettävissä.