Fotodynaamisen syöpäterapian kliiniset sovellukset - Suvanto, Vilhelmiina (My University, 2024)
Fotodynaaminen syöpäterapia on valoherkistimiin ja valoon perustuva syövän hoitokeino. Menetelmä ei ole vielä kovin yleisessä käytössä, mutta sitä kehitetään koko ajan. Fotodynaaminen syöpäterapia on keskittynyt enemmän kehon pinnallisten syöpien hoitoon, mutta sen laajentamista myös syväkudosten hoitoon tutkitaan parhaillaan. Hoidon etuja ovat tämän kustannustehokkuus, sekä potilaalle aiheutuvien sivuvaikutusten vähäisyys. Hoito perustuu syöpäsoluihin lokalisoituneiden valoherkistimien valotukseen, mikä saa näissä radikaaliketjureaktion aikaan ja johtaa apoptoottisen vasteen syntymiseen ja syöpäsolun kuolemaan.
Keywords: PDT, valoherkistin, syöpäterapia, ROS