"Lahtarit eivät vaan saa kuningasta" : Suomen vuoden 1918 valtiomuotokiista amerikansuomalaisten sanomalehtien Päivälehden ja Raivaajan uutisoinnissa - Tenovuo, Niklas (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan Suomessa vuonna 1918 käydyn valtiomuotokiistan uutisointia kahdessa poliittisesti eritavoin suuntautuneessa amerikansuomalaisessa sanomalehdessä. Tutkielmassa yhdistyy Pohjois-Amerikkaan kohdistunut suomalainen siirtolaisuus sekä itsenäisen Suomen alkuvaiheiden poliittinen historia. Suomessa vuoden 1918 keväältä syksylle kestänyttä valtiomuotokiistaa tarkastellaan amerikansuomalaisten porvarillisesti painottuvan Päivälehden sekä sosialistisen Raivaajan samalle ajanjaksolle ajoittuvan uutisoinnin välityksellä. Erityisesti Raivaaja tarjoaa aiheeseen kiinnostavan kurkistusikkunan, sillä sosialististen lehtien toiminta Suomessa oli tuona aikana pääosin estetty. Tutkimuksen tarkoituksena on valottaa amerikansuomalaisten siirtolaisten suhtautumista suuriin mullistuksiin, joita heidän entisessä kotimaassaan tapahtui itsenäistymisen alkuaikoina. Tutkimukseni perusteella Päivälehden ja Raivaajan toimituksissa oltiin hyvin kiinnostuneita Suomen valtiomuotokamppailusta kesällä 1918, ja etenkin Raivaaja uutisoi aiheesta ahkerasti ja intohimoisesti. Päivälehden kirjoittelu oli kautta linjan pidättyväisempää, mikä saattoi johtua halusta vältellä uutisointia tunnustamansa hallituksen yhteyksistä Saksaan tilanteessa, jossa ensimmäinen maailmansota oli johtanut hyvin saksalaisvastaisen ilmapiirin kehittymiseen Yhdysvalloissa. Mielenkiintoisena havaintona tutkimuksessa tuli valtiomuotokiistaan liittyvän uutisoinnin sekavuus ja suora virheellisyys, johon molemmat lehdet vuorollaan syyllistyivät sekä vaihtelevuus uutisoinnin laadussa. Näistä johtuen on oletettavaa, että lehtien lukijoilla oli ajoittain hankaluuksia muodostaa totuudenmukaista kuvaa Suomen valtiomuotokiistan etenemisestä vuoden 1918 kevään ja syksyn välisenä aikana.
Keywords: sanomalehdet, siirtolaisuus, poliittinen historia