A-ryhmän streptokokki lapsivuodekuumeen aiheuttajana - Katavisto, Linda (My University, 2024)
Lapsivuodekuumeen (puerperaalisepsis) aiheuttaa raskauden tai synnytyksen aikainen bakteeri-infektio, ja se on henkeä uhkaava tila. Lapsivuodekuumeen aiheuttaja on usein lähtöisin naisen omasta mikrobistosta. Yleisimpiä aiheuttajabakteereita ovat muun muassa Escherichia coli ja Staphylococcus aureus, lisäksi tunnettuja taudinaiheuttajia ovat A- ja B- ryhmän streptokokit. Lapsivuodekuume on maailmanlaajuisesti yksi viidestä suurimmista äitikuolleisuuden aiheuttajista, ja yli 75 000 naista kuolee vuosittain tautiin. Lapsivuodekuume on erityisesti ongelma kehittyvissä maissa, mutta lapsivuodekuumetta esiintyy myös kehittyneissä maissa. A-ryhmän streptokokki (Streptococcus pyogenes) on yksi vakavien lapsivuodekuumetapausten aiheuttajista. A-ryhmän streptokokki on gram-positiivinen ja beetahemolyyttinen bakteeri, joka on yksi ihmisen yleisimmistä taudinaiheuttajabakteereista. A-ryhmän streptokokin aiheuttamien tautien kirjo on hyvin laaja. Suurin tautipaine on lievissä infektioissa, joista erityisesti suurin osuus on nielutulehduksilla ja tulirokolla. A-ryhmän streptokokilla on kyky aiheuttaa vakavia invasiivisia infektioita, joista yksi on lapsivuodekuume. Muita invasiivisia infektioita ovat esimerkiksi nekrotisoiva faskiitti, verenmyrkytys sekä streptokokin aiheuttama toksinen sokki. A-ryhmän streptokokin aiheuttaman lapsivuodekuumeen synnyn mekanismia ei tunneta tarkasti, ja tutkimuksia taudin vakavuuden ennustamisesta ei ole tarpeeksi. A-ryhmän streptokokki tuottaa useita virulenssitekijöitä, jotka edesauttavat sen kykyä aiheuttaa vakavia, invasiivisiä infektioita. A-ryhmän streptokokin tärkeimpiä virulenssitekijöitä ovat esimerkiksi M-pintaproteiini, hyaluronihappokapseli, streptolysiinit, streptokinaasit, superantigeenit ja lipoteikkohappo. Näistä merkittävimpänä pidetään M-pintaproteiinia, joka on merkittävä kohde rokotekehityksessä. M-pintaproteiinia koodittaa emm-geeni, ja sen avulla eri A-ryhmän streptokokkikannat voidaan erottaa toisistaan. M-pintaproteiinin pinnalla on hypervariaabeli osa, jonka eroavaisuuksien avulla streptokokkikantoja voidaan tyypittää. Useissa tutkimuksissa esimerkiksi kanta emm28 on yhdistetty lapsivuodekuumeen puhkeamiseen. Lapsivuodekuumeen nopea tunnistaminen, diagnosointi ja hoidon kehittäminen on tärkeää, jotta sairastuvuutta ja kuolleisuutta saadaan vähennettyä raskaana olevien ja synnyttäneiden keskuudessa. Tämän vuoksi tutkimus aiheesta on tärkeää. Tutkielman tavoitteena on selvittää A-ryhmän streptokokin merkitystä lapsivuodekuumeen taudinaiheuttajana, sekä mitkä tekijät edesauttavat sen taudinaiheuttamiskykyä.
Keywords: lapsivuodekuume, A-ryhmän streptokokki, Streptococcus pyogenes, äitikuolleisuus