Liiketoimintojen sitouttaminen budjetointiprosessiin - Vesanen, Leevi (My University, 2025)
Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee budjetointiprosessin roolia liiketoimintayksiköiden sitouttamisessa, keskittyen erityisesti parhaiden käytäntöjen löytämiseen budjetin luonti- ja seurantaprosesseihin. Sitouttamalla liiketoimintayksiköt ja sen johtajat ja työntekijät organisaation tavoitteisiin, voidaan lisätä työtyytyväisyyttä, parantaa yhtiön tuottavuutta sekä vähentää työntekijävaihtuvuutta. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä budjetointimallit tukevat parhaiten liiketoimintayksiköiden sitoutumista, millä prosesseilla ja toimintatavoilla organisaatio voi edistää sitoutumista budjetointiprosessiin ja kuinka budjetinseuranta vaikuttaa sitoutumiseen. Tutkimus koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja empiirisestä tutkimuksesta, jossa haastateltiin kolmea taloushallinnon ammattilaista eri organisaatioista. Kirjallisuuskatsaus käsittelee budjetoinnin tavoitteita, perinteisiä budjetointimalleja (ylhäältä alas-, alhaalta ylös- ja osallistuvaa budjetointia) sekä budjetoinnin haasteita ja vaihtoehtoisia malleja. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan liiketoimintayksiköiden sitouttamisen merkitystä ja keinoja, kuten liiketoimintojen johdon asenteita, motivointia ja palkitsemista. Sitouttamisen kannalta keskeistä on liiketoimintayksiköiden osallistaminen budjetointiprosessiin, mikä lisää omistajuuden tunnetta ja motivaatiota. Budjetin seurannan osalta tutkimus käsittelee parhaita käytäntöjä, kuten aktiivista raportointia, teknologisia seurantaratkaisuja ja seurannassa käytettäviä mittareita. Tutkimuksen keskeiset havainnot osoittavat, että osallistuva budjetointi on tehokkain malli sitoutumisen lisäämiseksi, koska se yhdistää strategisen ohjauksen ja liiketoimintayksiköiden osallistumisen. Sitoutumista tukevat myös selkeät ja saavutettavat tavoitteet, tunneperäinen sitouttaminen sekä rahamääräinen palkitseminen. Johtopäätöksissä korostetaan, että antamalla vastuuta myös nuorille ja organisaatiossa uusille työtekijöille voidaan nostaa henkilökohtaisen sitoutumisen määrää. Organisaation tulee jo rekrytointivaiheessa kiinnittää huomiota henkilön henkilökohtaiseen kiinnostukseen talousseurantaa kohtaan ja taas tarjota investointisuunnitelmia useammalle vuodelle epävarmuuden vähentämiseksi. Tutkimuksessa otetaan kantaa myös budjetilla pelaamiseen, mutta todetaan sen muodostuvan vain pienehköksi ongelmaksi, mikäli talousosasto osaa ottaa tämän huomioon. Tutkimus tarjoaa kokonaisvaltaisen näkökulman budjetoinnin kehittämiseen ja sen rooliin osana liiketoimintayksiköiden johtamista, sekä käytännön suosituksia sitouttamisen parantamiseksi.
Keywords: Budjetointiprosessi, budjetinseuranta, sitouttaminen, ylhäältä alas -budjetointi, alhaalta ylös -budjetointi, osallistuva budjetointi