Oksikodonin farmakokinetiikka vastasyntyneillä kriittisesti sairailla lapsilla. - Repo, Jaana (My University, 2020)
Lasten lääkeannostelu perustuu yleensä aikuispotilailla tehtyihin tutkimuksiin. Vastasyntyneille määrätyistä lääkkeistä jopa 90 %:lla ei ole virallista käyttöaihetta lapsipotilaille. Lapset kuitenkin poikkeavat aikuisista voimakkaan kasvun ja kehityksen, mutta myös lääkeaineita käsittelevien mekanismien kypsymättömyyden vuoksi. Myöskään perintötekijöiden vaikutusta lääkkeiden farmakokinetiikkaan vastasyntyneillä ei tunneta riittävän hyvin. Näistä syistä vastasyntyneet altistuvat lääkkeiden haittavaikutuksille ja toisaalta riittämättömälle annostelulle. Populaatiomallinnuksen avulla lääkkeiden farmakokinetiikkaa voidaan arvioida myös niissä potilasryhmissä, jotka on usein suljettu perinteisten lääketutkimusten ulkopuolelle. Oksikodonia käytetään kivun hoitoon yhä enemmän myös lapsilla, ja sitä annostellaan tällä hetkellä vastasyntyneille kliiniseen kokemukseen perustuen. Lääkkeen ominaisuuksien ja sen käyttäytymisen tarkempi tunteminen mahdollistaa yksilöllisemmän annostelun. Tässä työssä tarkastellaan oksikodonin farmakokinetiikkaa vastasyntyneillä kirjallisuuskatsauksen muodossa. Lisäksi raportoidaan oman vastasyntyneillä tehdyn tutkimuksen tuloksia. Tutkimuksessa käytettiin aineistoa, joka on kerätty vuosina 2015–2016 Turun yliopistollisen keskussairaalan vastasyntyneiden teho-osastolla. Aineisto koostuu yhteensä 42 vastasyntyneestä, jotka saivat oksikodonia osana hoitoaan. Potilailta kerättiin verinäytteitä päivittäiseen kliiniseen päätöksentekoon kuuluvien näytteenottojen yhteydessä. Verinäytteistä analysoitiin oksikodonin ja sen aineenvaihduntatuotteiden pitoisuudet. Sairauskertomuksesta kerättiin oleelliset biometriset ja samanaikaista lääkitystä koskevat tiedot. Kerätyn aineiston avulla rakennettiin myös farmakokineettinen populaatiomalli oksikodonille.
Keywords: oksikodoni, vastasyntynyt, farmakokinetiikka, populaatiomallinnus