Kokoproteesin pohjaaminen - Karjalainen, Elsi (My University, 2025)
Tämän syventävien opintojen opinnäytetyön tarkoituksena on luoda oppimateriaalia kokoproteesin pohjaamisesta hammaslääketieteen opiskelijoiden käyttöön irtoprotetiikan kursseilla sekä tueksi kliinisen hoitoharjoittelun aikana. Kirjallisen työn lisäksi opinnäytetyössä tuotettiin kolme kliinistä opetusvideota kokoproteesin pohjaamisesta mallipotilaan avulla opetushammashoitolassa. Videoiden yhteispituus on noin 25 minuuttia. Videomateriaalin kuvaus ja editointi olivat pääasiassa opiskelijan vastuulla, mutta materiaalin tuottamiseen osallistuivat ohjaajat. Opetusvideoiden avulla opiskelija voi tutustua kokoproteesin pohjaamisen kliinisiin työvaiheisiin hammaslääkärin näkökulmasta. Ne on tarkoitettu kliinisen työskentelyn tueksi erityisesti niille opiskelijoille, jotka ovat pohjaamassa proteesia ensimmäistä kertaa. Kirjallisessa osiossa tarkastellaan sitä, milloin kokoproteesin pohjaaminen on indikoitua ja mitä etuja ja toisaalta millaisia ongelmia siihen liittyy. Tarvittavat työvälineet ja pohjaamisen vaiheet käsitellään kohta kohdalta. Kirjallisen osion on tarkoitus sisältää olennainen tieto proteesin pohjaamisesta, jotta lukija voi muodostaa käsityksen työn kulusta ja siitä, milloin se on tarpeellista. Opetusvideot kuvattiin Varsinais-Suomen hyvinvointialueen suun terveydenhuollon opetushammashoitolan tiloissa ja editoitiin ohjelmalla Adobe Premiere Pro. Kirjallisen osion pohjana käytettiin PubMed-hakua, protetiikan oppiaineen osaprotetiikan kurssin materiaaleja sekä muuta alan kirjallisuutta.
Keywords: irrotettava proteesi, kokoproteesi, pohjaaminen