Sirkulaarinen RNA ja sen rooli rintasyövässä - Järvinen, Olivia (My University, 2024)
Tutkielman aiheena on sirkulaarinen RNA ja sen rooli rintasyövässä. Tutkielmassa käsitellään sirkulaarisen RNA:n (circRNA) rakennetta sekä toimintaa rintasyövässä. circRNA on rakenteeltaan yksijuosteista RNA:ta, joka on muodoltaan rengasrakenteinen. circRNA:n rakenne johtuu molekyylille ominaisesta back-splicing-silmukoinnista, missä rengasrakenne syntyy kovalenttisella sidoksella. Tärkeimmät biologiset tehtävät circRNA:lla ovat microRNA-molekyyleihin tarttuminen, RNA:ta sitovien proteiinien konjugaattina toimiminen, transkription sääteleminen ja translaatioon osallistuminen. Tutkielmassa tuodaan esiin tämänhetkiset rintasyövän toteamisen ja hoidon keinot. circRNA on lupaava rintasyövän diagnostiikan biomarkkeri, mikä perustuu circRNA:n ilmenemisen muuttumiseen syöpäkasvaimessa. circRNA on spesifinen rintasyövän alatyypille, minkä avulla potilaalle voidaan antaa oikeaa hoitoa. Rintasyöpätyyppejä ovat luminaaliset rintasyövät, HER2- rintasyöpä ja kolmoisnegatiivinen rintasyöpä. Tämänhetkisissä rintasyövähoidoissa on heikkoutena syövän vastustuskyky syöpälääkkeille, jonka syntyyn circRNA:t osallistuvat. Tulevaisuuden tutkimuksissa keskitytään löytämään circRNA:han pohjautuvia hoitoja, jotka estäisivät vastustuskyvyn syntymisen. circRNA:n tutkimuksissa etsitään myös täsmälääkkeitä, jotka vaikuttaisivat circRNA:n ilmenemiseen kiihdyttävästi tai heikentävästi, millä syövän etenemistä ja etäpesäkkeiden syntyä estetään.
Keywords: circRNA: sirkulaarinen RNA, rintasyöpä, miRNA: microRNA, biomarkkeri, rintasyövän hoito