Talouden johtaminen ja suoritusmittaaminen ammattilaisjoukkueurheilun tavoitteiden tukena - Vuorela, Ilmari (My University, 2025)
Ammattilaisjoukkueurheilun taloudellinen ja toiminnallinen ympäristö on kehittynyt yhä markkinaehtoisemmaksi, mikä on lisännyt urheiluseurojen tarvetta vahvistaa talouden johtamista ja suoritusmittaamista osana strategista päätöksentekoa. Tulovirtojen vaihtelu, kustannusten kasvu ja urheilullisen menestyksen merkittävä vaikutus taloudelliseen suorituskykyyn vahvistavat tarvetta seurata taloutta systemaattisesti ja arvioida toiminnan tuloksellisuutta useiden mittareiden avulla. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten talouden johtaminen ja suoritusmittaus tukevat strategisten ja urheilullistentavoitteiden saavuttamista ammattilaisjoukkueurheilussa. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Aineistona tutkielmassa hyödynnettiin kotimaista ja kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta, joka käsittelee talouden johtamista, urheiluseurojen taloudenhallintaa, suoritusmittaamista, urheilun johtamista sekä talouden ja urheilullisen menestyksen välistä suhdetta. Aineistojen pohjalta luotiin teoreettinen kokonaisuus, joka tarkastelee talouden johtamisen ja suoritusmittaamisen roolia ammattilaisjoukkueurheilun tavoitteiden saavuttamisessa. Tulosten perusteella talouden johtaminen muodostaa seuran toiminnalle taloudellisen perustan. Sen kautta suunnitellaan resurssien kohdentamista, kassavirran hallintaa ja varaudutaan epävarmuuteen, joka korostuu ammattilaisjoukkueurheilun toimintaympäristössä. Suoritusmittaaminen puolestaan tuottaa tietoa sisäisesti ja ulkoisesti urheilullisesta, taloudellisesta ja operatiivisesta suorituskyvystä sekä tukee strategisten tavoitteiden toteutumisten arviointia. Kirjallisuus osoittaa myös, että urheilullisen ja taloudellisen menestyksen välinen suhde on kaksisuuntainen, jossa taloudelliset resurssit mahdollistavat kilpailukykyisen urheilutoiminnan ja urheilullinen menestys vahvistaa seuran tulovirtoja sekä seurantaloudellista asemaa. Tulokset korostavat tarvetta tarkastella talouden johtamista ja suoritusmittaamista toisiinsa kytkeytyvinä kokonaisuuksina, jotka yhdessä vahvistavat seurojen kykyä toimia kilpailullisessa ja epävarmassa toimintaympäristössä.
Keywords: talouden johtaminen, suoritusmittaaminen, strateginen johtaminen, urheilujohtaminen, urheilullinen menestys, urheilullinen suorituskyky ja ammattilaisjoukkueurheilu