Hallinnon kuva Amerikan äänestä : Voice of America kylmän sodan alussa CIA:n FOIA-arkistosta vapaasti saatavilla olevan aineiston mukaan - Teeri, Risto (My University, 2019)
Pro gradussani tutkin, miten CIA:n Freedom of Information act -arkistosta vapaasti saatavissa olevassa materiaalissa toisen maailmansodan aikana perustettua Voice of America -radioasemaa on kuvattu kylmän sodan alun aikana. Gradun käsittelemä aikaväli sijoittuu vuosien 1947 ja 1959, eli VOA:n venäjänkielisten lähetysten alusta 50-luvun loppuun. Keskityin tutkimaan millaisia näkemyksiä ja toimia VOA:han liittyen oli arkiston materiaalia tuottaneissa hallinnon osissa. Tämän lisäksi pohdin miten pehmeän voiman käsitteeseen liittyvät asiat nousevat esille arkiston materiaalissa. Yleisesti ottaen arkiston sisällön pohjalta vaikuttaa siltä, että VOA:lla oli hallinnon näkökulmasta oma roolinsa kylmän sodan ideologisessa taistelussa. Eri mielipiteitä esiintyi kuitenkin siitä, kuinka hyvin asema toimi ja kuinka tehokas se oli. Arkiston sisältöön kuuluu monia erilaisia tekstejä, joissa oli edotuksia siitä, miten asemaa voisi parantaa. Tämän lisäksi asemaan liitettiin monesti negatiivisen konnotaation omaava propaganda-termi. VOA:n yhteydestä propagandaan oli keskustelu mutta vuonna 1953 päätettiin, että VOA:n tulisi keskittyä kattavaan ja objektiiviseen uutistoimintaan. Tästä huolimatta propagandan käsite nousi esille myöhemminkin. Arkistosta löytyi huomattava määrä raportteja, joissa tutkittiin VOA:n toimintaa itäblokin maissa. Eri raporteissa muun muassa mainittiin eri henkilöiden mielipiteitä aseman sisällöstä ja tämän sisällön laadusta, potentiaalisista kuuntelijamääristä ja ihmisten kuuntelutottumuksista. Vaikka raporteissa on erilaisia näkemyksiä aseman tehokkuudesta, niistä nousee esille, että VOA:ta selvästi kuunneltiin itäblokin maissa ja jotkut kuuntelijat myös nauttivat aseman erilaisista materiaaleista. Eri raporteissa myös mainittiin, millaisia keinoja itäblokin maat käyttivät aseman kuuntelun estämiseen eli millaisia ongelmia VOA:n tehokkuus kohtasi. Nämä keinot vaihtelivat radioiden määrien ja tyyppien rajoituksista kuuntelijoiden erilaisiin rankaisemisiin. Näiden lisäksi VOA oli myös itäblokin maiden propaganda kohde. Etenkin radioiden määrää seuraamalla saatettiin esittää arvioita siitä, kuinka monella oli mahdollisuus kuunnella VOA:ta. Näiden keinojen lisäksi itäblokki myös harjoitti VOA:n lähetysten laajaa häirintää ja myös tätä seurattiin hallinnossa. Arkistossa myös nousee esille erilaisia toimia sen eteen, kuinka VOA voisi päästä häirinnän läpi. Yleisesti ottaen arkiston kautta esiin nousevassa hallinnon sanomassa on ristiriitaisuuksia mutta VOA:lla vaikuttaa sen perusteella olleen oma arvonsa kylmässä sodassa. Asemaan ja sen toimintaan liittyi monia eri näkökulmia ja joissain niistä asema nostettiin tärkeää asemaan ideologisessa taistelussa, kun taas toisissa aseman toiminnassa oli huomattavasti parantamisen varaa ja esimerkiksi sen budjettia rajoitettiin. Samalla myös sen toiminnasta itäblokissa kerätty suuri määrä tietoa kertoo myös aseman arvosta hallinnossa. Pehmeän voiman käsite sopii mielestäni arkiston sisältöön pääosin erittäin hyvin.
Keywords: Voice of America, radio, propaganda, soft power, public diplomacy, kylmä sota, Yhdysvallat, Neuvostoliitto, USIA, CIA, informaatiosota