Päihteitä käyttävien raskaana olevien naisten ja vauvaperheiden palvelupolku päihdehuollossa : Kirjallisuuskatsaus päihdepalveluiden työtavoista ja asiakkaiden sitoutumista lisäävistä tekijöistä - Mäki, Outi (My University, 2025)
Tutkielmani käsittelee raskaana olevien päihteitä käyttävien naisten ja vauvaperheiden päihdepalveluita. Tutkin tämän asiakasryhmän päihdepalvelujen työtapoja sekä sitä, mitkä tekijät raskaana olevien ja vauvaperheiden sitoutumista päihdepalveluihin. Tutkielman tavoitteena on löytää tämän tietyn asiakasryhmän päihdepalveluiden toimivia työtapoja sekä kehittämiskohteita. Tutkielman teoreettisena taustana toimii feministinen sosiaalityö ja naiserityinen työskentely. Määrittelen tutkielman aihetta myös keskeisten käsitteiden ja palvelujärjestelmien kautta. Toteutin tutkielman kirjallisuuskatsauksena, jonka aineistoksi hain vertaisarvioituja, 15 vuoden sisällä tehtyjä, aiheeseen liittyviä tutkimusartikkeleja. Järjestelin artikkelien tulokset sisällönanalyysin keinoin ja määritin neljä keskeistä luokkaa, jotka vastaavat tutkimuskysymyksiini. Tutkielman tulosten pohjalta raskaana olevien naisten päihdehuollossa korostuu vanhemmuuden ja kiintymyssuhteen kehitys, arjen tuki, asiakaslähtöisyys ja sensitiivinen työskentely sekä asiakkaan motivaation rakentuminen. Näistä erityisesti vanhemmuusidentiteetin ja äidin ja lapsen kiintymyssuhteen muodostuminen loi pohjaa raskaana olevien naisten kuntoutumiselle päihderiippuvuudesta. Palveluihin sitoutumista tukee asiakaslähtöinen ja sensitiivinen työote, jonka avulla herätetään asiakkaan omaa motivaatiota. Työntekijöiden on tärkeää auttaa raskaana olevia naisia tunnistamaan omia voimavarojaan ja tukea kuntoutumisessa positiivisen ja kannustavan palautteen avulla. Näiden tuloksien pohjalta voidaan todeta, että päihdepalveluissa tulee tähdätä asiakaslähtöiseen ja intensiiviseen tukeen, jossa huomioidaan asiakkaan omat voimavarat ja korostetaan hänen toimijuuttaan. Vanhemmuuden ja kiintymyssuhteen kehitys on tärkeä edellytys äidin ja lapsen toimivalle vuorovaikutukselle.
Keywords: raskaus, päihteet, päihdetyö, päihdehuolto, raskaana olevien päihdepalvelut, feministinen sosiaalityö, naiserityinen työskentely