Inflammasomin toiminta syövässä ja aineenvaihduntasairauksissa - Garces Ibanez, Jasmin (My University, 2025)
Inflammasomit ovat synnynnäisen immuunijärjestelmämme keskeinen osa ja niiden toiminta solustressin havaitsemisessa sekä tulehdusreaktioiden käynnistämisessä on välttämätöntä elimistömme normaalin toiminnan kannalta. Inflammasomien aktivoituminen esimerkiksi aineenvaihdunnan sivutuotteista saa aikaan proinflammatoristen sytokiinien erityksen ja pyroptoosin, jotka puolestaan vahvistavat tulehdussignaalia ja houkuttelevat paikalle lisää immuunisoluja. Inflammasomeilla on sekä kanoninen että ei-kanoninen aktivaatioreitti, joita erilaiset patogeenit ja vaarasignaalit aktivoivat. Nämä aktivaatioreitit eivät toimi täysin toisistaan erillään, vaan ne tehostavat joissain tapauksissa toistensa toimintaa. Useat tutkimukset viittaavat siihen, että inflammasomien toiminnalla ja toimimattomuudella on vaikutuksia useisiin sairauksiin, kuten erilaisiin syöpiin ja metabolisiin sairauksiin. Inflammasomien toiminnalla on monimutkainen asema eri sairauksissa ja siksi niiden tutkiminen on entistä tärkeämpää, jotta voidaan kehittää uusia, entistä tarkempia hoitomenetelmiä sairauksiin, joiden kehittymiseen inflammasomilla on vaikutusta. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa suolistosyövät, tyypin 2 diabetes, ylipaino sekä ateroskleroosi. Metabolisissa sairauksissa inflammasomin krooninen aktivoituminen edistää matala-asteista tulehdusta ja samalla aineenvaihdunnan häiriöitä.
Keywords: ateroskleroosi, inflammasomi, metaboliasairaudet, NLRP3-inflammasomi, syöpä