Asuntolainan korkovähennyksen poistamisen vaikutukset asunnon hallintamuotoon ja hintaan - Broberg, Antton (My University, 2024)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella asuntolainan korkovähennyksen poistumisen vaikutuksia asunnon hallintamuodon valintaan eli käytännössä sitä, onko asuntolainan korkovähennyksellä ollut asunnon omistamiseen kannustavia vaikutuksia. Toisena näkökulmana tutkielmassani on se, että onko asuntolainan korkovähennyksellä ollut vaikutuksia asuntojen hintoihin. Asuntolainan korkovähennys on poistunut Suomessa vaiheittain vuodesta 2011 alkaen ja vuosi 2023 oli ensimmäinen vuosi, jolloin asuntolainan korkovähennystä ei saanut oman asunnon asuntolainan koroista vähentää enää ollenkaan. Tästä syystä Suomi on mielekäs tarkastelun kohde tässä aiheessa. Tutkielmassani käyn aihettani läpi teoriakehyksen sekä aikaisempien tutkimusten kautta. Tämän lisäksi esittelen tutkielmassani esimerkkilaskelman, jonka tarkoituksena on havainnollistaa asuntolainan korkovähennyksen todellista rahallista vaikutusta vuosien ajalta. Näiden lisäksi käsittelen aihetta erilaisten aikasarjojen kautta. Tutkielmani perusteella asuntolainan korkovähennyksen luopuminen on ollut Suomelle oikea ratkaisu. Tämän lisäksi jatkotutkimus olisi ensiarvoisen tärkeää, varsinkin siinä tilanteessa, mikäli asuntolainan korkovähennystä alettaisiin palauttamaan takaisin.
Keywords: Asuntolainan korkovähennys, asuntojen hinnat, asumisen hallintamuoto