Puhdashyödykkeiden kvalifiointiperusteiden vertaileva analyysi - Kujansuu, Arttu (My University, 2026)
Lääketeollisuuden tuotantoympäristöissä käytettävät puhdashyödykkeet, kuten puhdasvesi, puhdashöyry, paineilma ja prosessikaasut, muodostavat kriittisen infrastruktuurin lääkkeiden valmistuksessa. Järjestelmien suunnittelu, käyttöönotto ja laadullinen varmennus tapahtuvat teknisen komissioinnin sekä viranomaisvaatimusten mukaisen kvalifioinnin viitekehyksessä. Tässä diplomityössä tarkastellaan puhdashyödykejärjestelmien vaatimuksia ja niiden luokittelua komissioinnin ja kvalifioinnin näkökulmasta. Työn tavoitteena oli analysoida puhdashyödykejärjestelmien käyttäjävaatimuksia ja luokitella ne sen perusteella, voidaanko vaatimusten toimivuus osoittaa hyvän teknisen käytännön (Good Engineering Practice, GEP) mukaisesti vai edellyttävätkö ne hyvän tuotantotavan (Good Manufacturing Practice, GMP) -vaatimusten mukaista kvalifiointia. Analyysin pohjaksi laadittiin Excel-pohjainen työkalu, johon koottiin puhdashyödykejärjestelmien käyttäjävaatimukset, niiden sääntelyperusta ja varmennusmenetelmät. Tulosten perusteella merkittävä osa analysoiduista vaatimuksista liittyy suoraan tuotteen laatuun tai potilasturvallisuuteen ja luokitellaan Suora vaikutus -vaatimuksiksi. Samalla havaittiin, että useat järjestelmien tekniseen toimivuuteen liittyvät vaatimukset voidaan todentaa komissioinnin aikana hyvän teknisen käytännön mukaisesti. Tulokset tukevat integroitua komissiointi- ja kvalifiointimallia, jossa komissioinnin aikana kerättyä teknistä testidataa voidaan hyödyntää osana kvalifiointia. Työ osoittaa, että puhdashyödykejärjestelmien suunnittelu ja varmennus perustuvat useiden eri lähteiden, kuten farmakopeoiden, GMP-ohjeiden ja teollisten standardien, yhdistelmään. Vaatimusten systemaattinen luokittelu voi parantaa projektien tehokkuutta ja auttaa kohdentamaan kvalifiointitoimenpiteet kriittisimpiin järjestelmäelementteihin samalla varmistaen lääketeollisuuden tuotantoympäristöjen säädöstenmukaisuuden.
Keywords: Puhdashyödykkeet; GEP; GMP; kvalifiointi