Onko nenänielusta löytynyt parillinen sylkirauhanen - päivittyykö ihmisen makroskooppinen anatomia? - Minn Heikki; Malaspina Simona; Kinnunen Ilpo; Leivo Ilmo (Finland, 2022)
Sylkirauhasilla on keskeinen merkitys fysiologisissa toiminnoissa, jotka liittyvät nielemiseen, purentaan, puheen tuottamiseen ja ruuansulatukseen. Ihmisen suurista sylkirauhasista korvasylkirauhanen on kuvattu ajanlaskumme alun aikoihin. Nykyään kolmen suuren parillisen ja lukuisten pienten sylkirauhasten tehtävät, rakenteet ja sijainti tiedetään täsmällisesti. Pieniä sylkirauhasia tai syljentuotantoa nenänielussa ei kuitenkaan yleensä kuvata, vaikka alueelta lähtöisin olevat sylkirauhaskasvaimet tunnetaan. Hollantilainen tutkimusryhmä havaitsi nenänielussa korvatorven aukon läheisyydessä suurena sylkirauhasena pitämänsä parillisen rakenteen potilailla, joita oli molekyylikuvannettu urologisen syövän takia. Nenänielun sylkirauhasiin viittaavat löydökset havaittiin sylkirauhaskudokseen aktiivisesti hakeutuvalla radioaktiivisella lääkeaineella positroniemissiotomografiassa ({PET}). Löydöstä selvitettiin makroskooppisesti ja mikroskooppisesti vainajatutkimuksessa. Siinä ilmeni, että kuvatulla rauhasella on rakenteellisia yhtäläisyyksiä kielenalus- ja pieniin sylkirauhasiin.