Koston enkeli ja puuha-Pete : Helsingin Sanomien diskurssit Anneli Jäätteenmäen ja Antti Rinteen pääministerierojen yhteydessä - Virta, Niina (My University, 2021)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee sitä, millaisia vallitsevia ja toistuvia diskursseja Helsingin Sanomissa esiintyi Anneli Jäätteenmäen ja Antti Rinteen pääministerierojen yhteydessä. Olen keskittynyt siihen, miten lehti kuvasi pääministerejä ja millaisina heidät esitettiin, sekä millaisia tekstuaalisia valintoja käytettiin eri diskursseissa. Lisäksi vertailen Jäätteenmäkeä ja Rinnettä koskevia puhetapoja ja tarkastelen, mitä yhteneväisiä ja toisaalta erilaisia tekijöitä näistä diskursseista on löydettävissä. Tutkimusaineisto sisältää yli sata Helsingin Sanomissa vuosina 2003 ja 2019 julkaistua tekstiä pääkirjoituksista kolumneihin. Aineisto painottuu pääministerien eropäivien ympärille. Olen tutkinut kirjoituksia käyttäen diskurssianalyysiä ja tarkastelun painotus on ollut aineistolähtöinen. Tutkimukseni taustalla vaikuttaa sosiaalinen konstruktionismi, joka korostaa kielen funktionaalisuutta ja näkee sen mahdollistavan asioiden kuvaamisen eli representoimisen sosiaalisen todellisuuden rakentumisen prosessissa. Analyysissä tuli esille, että pääministereitä representoivissa diskursseissa oli samankaltaisuuksia. Helsingin Sanomat kuvasi sekä Jäätteenmäen että Rinteen olevan kovanaamoja ja normaalista kansalaisesta poikkeavia. Erot mielikuvien muodostuksessa tulivat parhaiten esiin kirjoitettaessa pääministerien toimijuudesta sekä heidän mielialoistaan eron yhteydessä. Samoin ulkoisen olemuksen kuvaukset poikkesivat toisistaan. Erojen analysointi toi ilmi kirjoitusten taustalla vaikuttavat sukupuolittuneet käsitykset poliitikkojen julkisuuskuvista, vaikka nämä eivät suoraan ilmenneet teksteistä. Tällaisten, ilman syvällistä analyysiä piiloon jäävien käytäntöjen näkyviksi tuominen on tärkeää yhteiskunnallisen todellisuuden rakentumisen ymmärtämisessä.
Keywords: politiikka, mediajulkisuus, diskurssianalyysi, representaatio, pääministeri, Anneli Jäätteenmäki, Antti Rinne, poliittinen journalismi, politiikan journalismi