Faktaa fanifiktiosta : My Immortal -wiki esimerkkinä antifanien tekemästä työstä - Kantonen, Lotta (My University, 2025)
Tutkielma käsittelee fandom.com-alustalla toimivaa myimmortal.fandom.com -sivustoa, joka sisältää artikkeleita koskien anonyymin kirjoittajan 2000-luvun alussa fanfiction.net-palvelussa julkaisemaa J.K. Rowlingin Harry Potter -kirjasarjan maailmaan sijoittuvaa fanifiktiotekstiä My Immortal. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia antifaniuden käsitteeseen aiemmassa tutkimuskirjallisuudessa liitettyjä piirteitä sivuston artikkeleista ja niiden tyylistä voidaan löytää. Teoriapohjana tutkimukselle toimii fanitutkimuksen ala, jonka merkittävimmistä tutkijoista käytän teoreettisena lähteenä Jonathan Greyn tuotantoa. Vertaan My Immortal -wikin tyyliä tutkimuksiin, joita on tehty samankaltaisen ”huonolaatuisen tekstin” maineen saaneiden teosten, Stephenie Meyerin Twilight- ja E.L. Jamesin Fifty Shades of Grey-sarjojen, antifanien toiminnasta. Antifaniuden lisäksi tutkin My Immortal -wikiä fanien tekemän työn näkökulmasta ja pohdin, mikä erottaa vilpittömään fanituksen kohteeseen liittyvän vaivannäön ja ajankäytön sellaisesta työstä, joka tehdään ironisesti ivallisessa mielessä. My Immortal -wiki kuvautuu näiden lähteiden valossa esimerkkinä antifanien ja fanien tekemän työn samankaltaisuudesta, mutta sivuston tekstistä tulkittavissa oleva kieli suhteessa My Immortalin asemaan ”maailman huonoimpana fanifiktiona” paljastaa ironisen ajatuksen sivuston taustalla.
Keywords: fanikulttuuri, fanifiktio, faniyhteisöt, antifanius, ironia