Nuoruusiän idiopaattinen skolioosi - Helenius Ilkka (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Nuoruusiän idiopaattinen skolioosi on tavallisin hoitoa vaativa lasten selkäsairaus. Valtaosalla skolioosi todetaan kouluterveydenhuollon terveystarkastuksen yhteydessä. Skolioosin varhainen toteaminen on korsettihoidon onnistumisen edellytys. Konservatiivisen hoidon tavoitteena on estää skolioosin eteneminen, ja mikäli kasvukauden päättyessä skolioosia on alle 30 astetta, on skolioosin aiheuttama riski selän sairastavuudelle samansuuruinen kuin normaaliväestössä. Selän luudutusleikkaus pedikkeliruuvein ja tangoin on ensisijainen vaihtoehto yli 45 asteen skolioosin yhteydessä.