Joukkoistamis-Delfoi: Ennakointimenetelmä asiantuntijoiden ja suuren yleisön väliseen yhteistyöhön - Santonen Teemu; Kaivo-oja Jari (Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, 2022)
Tässä artikkelissa vertaillaan asiantuntijavaltaisen Delfoi-menetelmän ja maallikkovaltaiseen joukkoistamiseen menetelmän välisiä eroja sekä määritellään näitä yhdistävän Joukkoistamis-Delfoi- menetelmän (engl. Crowdsourcing-Delphi) käsite. Tämän lisäksi esitellään erilaisia Joukkoistamis-Delfoi menetelmien tutkimusstrategiayhdistelmiä. Tämän artikkelin sisältö jakautuu seuraaviin osioihin: (1) Joukkoistamis- ja (2) Delfoi -käsitteiden määrittäminen ja menetelmä varianttien esittely, (3) Delfoi- ja joukkoistamis-menetelmien keskeisten eroavaisuuksien tunnistaminen, (4) Joukkoistamis-Delfoi -menetelmän varianttien esittely ja niiden osalta hyödyt ja haitat, (5) Visuaalinen viitekehyksen määrittäminen, jonka avulla voidaan evaluoida Joukkoistamis-Delfoi -tutkimusstrategioita sekä viitekehyksen toimivuuden esittely käytännön esimerkkien avulla ja lopuksi (5) artikkelin yhteenveto.
Tulevaisuudentutkimus tutuksi – perusteita ja menetelmiä