Varsinais-Suomen maahanmuuttostrategia 2020-luvulle - Pekka Kettunen; Matti Välimäki; Tuomas Zacheus; Tuomas Martikainen (Varsinais-Suomen ELY-keskus, 2022)
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toimeksiannosta Siirtolaisuusinstituutti on vastannut Varsinais-Suomen maahanmuuttostrategia 2020-luvulle laatimisesta. Se nojaa osaksi aiemman, vuonna 2007 julkaistun Monikulttuurinen Varsinais-Suomi: Varsinais-Suomen maahanmuuttopoliittinen ohjelma vuoteen 2015 -ohjelman toimintamalliin ja toteuttamisesta saatuihin kokemuksiin.
Maahanmuuttostrategia on eri toimijoille annettava suositus siitä, millä keinoin maahanmuutto tukee Varsinais-Suomen kasvua ja kehittämistä kaikkia osapuolia hyödyttävänä kokonaisuutena. Tavoitteena on riittävän ja osaavan työvoiman saannin turvaaminen maakunnan työnantajille sekä toisaalta lisätä Varsinais-Suomen vetovoimaisuutta. Sen pohjana on yritysten ja julkisen hallinnon asiantuntijoiden haastattelut, työpajat ja kyselyt. Niiden pohjalta on tunnistettu eri alojen rekrytointitarpeita sekä maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen keskeisiä kehittämistarpeita tulevalla vuosikymmenellä.
Maahanmuuttostrategian päätavoitteet ovat 1) osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen, 2) vetovoiman ja pitovoiman lisääminen sekä 3) hyvien väestösuhteiden edistäminen. Päätavoitteet jakautuvat 15:een eri toimenpiteeseen.
Varsinais-Suomen alueellisista eroista johtuen toimenpiteet on muotoiltu niin, että ne ovat mahdollisimman joustavasti toteutettavissa paikallisesti. Maahanmuuttostrategian toimenpiteiden taustalla on ajatus, että jokainen yritys ja kunta voivat hyödyntää niitä omien tarpeidensa mukaisesti. Tavoitteena on, että julkisen sektorin toimijat, yritykset ja muut toimijat tunnistavat omat vahvuutensa ja haasteensa ja näistä lähtökohdista toteuttavat strategian toimenpiteitä soveltuvin osin yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.