Vanhempien työhyvinvointi : Kartoittava kirjallisuuskatsaus - Horn, Iina (My University, 2024)
Työhyvinvoinnissa on kyse kokonaisvaltaisesta asiasta ja siihen liittyy mm. organisaatio, työyhteisö, työ kuin työn johtaminenkin. Lapsiperheiden vanhempien työpäivät eivät juuri eroa lapsettomiin palkansaajiin verrattuna ja vaikka vanhempi tekisi lyhennettyä työaikaa, voi työn määrä olla silti sama, mitä täysiaikaisena työssä käyvällä. Vanhempien työhyvinvoinnista on niukasti tietoa. Tutkielman tarkoitus on kuvata vanhempien työhyvinvointia. Tavoitteena on tunnistaa tutkimustiedon aukko, jotta voidaan arvioida tämän hetkistä tietoa vanhempien työhyvinvoinnista ja tehdä suosituksia jatkotutkimukselle. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tiedonhaussa käytettiin PubMed, Medic, CINAHL, Cochrane, Web of Science sekä psycINFO- tietokantoja. Haut toteutettiin helmi- ja maaliskuussa 2024. Tutkimustuloksia tuli yhteensä 471, joista 10 valittiin lopulliseen tarkasteluun. Kaikkiin artikkeleihin tehtiin laadunarvioinnit. Aineisto analystoiiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Tutkielman tulosten mukaan työstressi, työn vaatimukset, kollegojen ja esihenkilöiden asenteet, joustavuus, työn hallinta, lomat sekä työn ja perheen yhdistäminen haastavat työhyvinvointia. Vanhempien työhyvinvointia pystytään tämän hetken tutkimusten valossa avaamaan vain hieman, mutta olisi tärkeää, että ennen kaikkea esihenkilöt ja johtavassa asemassa työskentelevät, ymmärtäisivät työhyvinvoinnin merkityksen organisaatioon sekä sen vaikutuksen yksittäiseen työntekijään.
Keywords: työhyvinvointi, vanhemmat