Kasviperinnön jäljillä: Pyhäjärviseudun puutarhojen vanhat hyötykasvit - Helmisaari, Anna; Heinonen, Maarit; Mäki, Maija; Pihlman, Sirkku (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2025)
Tähän julkaisuun on koottu Pyhäjärviseudulla vuonna 2024 toteutetun Kasviperinnön jäljillä -pilottihankkeen tulokset. Hankkeen tavoitteena oli selvittää erityisesti Euran ja Säkylän kuntien alueen kotipuutarhojen edelleen viljelyssä olevia vanhoja lajikkeita, vahvistaa tietoisuutta niiden ylläpidon merkityksestä sekä parantaa niiden mahdollisuutta säilyä osana alueen elävää kulttuuria. Kenttätutkimuksen kohteena olleet 41 puutarhaa ja niistä kerätyt aineistot esitellään julkaisussa puutarhakohteittain. Löysimme useita merkittäviä kasviaarteita, joista vanhimpien viljelyhistoria ulottuu 1800-luvun loppupuolelle asti. Esimerkiksi Eurasta, Hammin puutarhasta, dokumentoitiin vanhoja omenapuita, joiden historia tunnetaan niiden istuttamisesta asti. Kiinnostava löytö on myös karvainen karviaislajike, joka on kulkeutunut Ruotsin Taalainmaalta ensin Köyliön Vanhakartanoon ja sieltä euralaisen kasviharrastajan pihalle.